Cher

Swipe

Ainay-le-Vieil

Kasteel van Ainay-le-Vieil Het kasteel van Ainay-le-Vieil heeft uitgebreide vestingmuren. Vanaf de negen verdedigingstorens hield men de omgeving nauwlettend in de gaten. Bovendien zorgde de omringende gracht ervoor dat ongewenste gasten buiten bleven. Degenen die zich hier niet door lieten afschrikken werden op een portie stenen en brandend pek getrakteerd, wanneer zij het waagden om ongevraagd de toegangspoort te betreden. Het gat in het plafond boven de poort waardoor men het brandende pek goot, is nog goed te zien. In de gracht zwemmen reusachtige karpers. Het kasteel werd gebouwd door de familie Bigny; hun afstammelingen de families Colbert en d'Aligny wonen nog steeds in dit kasteel.

Een rondleiding door het kasteel voert over de 13de-eeuwse verdedigingsmuren en toren naar het woonhuis dat uit de renaissance stamt. Houdt uw kinderen tijdens de wandeling stevig vast, want er is geen afrastering. De blauwe verf rondom de ramen werd in de vorige eeuw aangebracht. In de toren waar ooit de bewakers zaten is nu een kleine overzichtstentoonstelling ingericht omtrent oude ambachten. Er werden in het dorp zelfs klompen gemaakt! Verder staan er onder meer landbouwwerktuigen en een druivenpers.

Een schouw domineert de salon van het woongedeelte, met in het bovendeel een groene draak die ogenschijnlijk met zijn lange lijf de stookplaats omstrengelt. Verder hangen er portretten van de heren Colbert die het vaak tot minister schopten. De kleine kapel is prachtig beschildert in de 16de en 17de eeuw. In de biljartzaal hangen 17de-eeuwse schilderijen waarop Napoleon een centrale plaats inneemt.

Buiten de muren en de omringende gracht heeft men in 1987 een rozentuin (Roseraie) aangelegd, waarin 150 soorten rozen staan.

Kasteel van Ainay-le-Vieil geopend: mrt.-nov. dgls. 10-12 u. en 14-19 u. (in voor- en najaar sluit men bij zonsondergang).

10 prachtige bestemmingen in Ainay-le-Vieil en Dordogne en Lot