Cher

Swipe

Château de Maupas

Het 15de-eeuwse kasteel van Maupas ligt op een heuveltop die een rijke geschiedenis kent. In de 13de eeuw stond hier een verdedigingswerk dat in handen was van de familie Sully. Nog geen eeuw later waren het de Mathefelons die het in het kasteel voor het zeggen kregen. In de 15de eeuw verbouwde de familie Rochechouarts het kasteel tot het huidige compact gebouwde landhuis. In 1682 betaalde Antoine Agard 36.000 gouden franken voor het gebouw; 43 jaar later werd hij door Lodewijk XV tot de adel verheven.

In de traptoren van het landhuis staat een verzameling van 887 aardewerk borden. Verder kunt u een ontvangstkamer, een pronkkamer, een speelzaal en de vroegere keuken bezichtigen. Opmerkelijk zijn de vele herinneringen aan de Comte de Chambord, de Franse troonpretendent, en de fraaie wandtapijten met ingewerkte figuren. De tuin is aangelegd in de zogenoemde Franse stijl.

Château de Maupas geopend: palmzondag-14 juli ma.-za. 14-19 u., zo. en feestd. 10-12 u. en 14-19 u; 14 juli-sept. dgls. 10-12 u. en 14-19 u.; 1 okt-15 okt. dgls. 14-18 u.; 15 okt.-15 nov. zo. 14-18 u.

La Borne

Op 7 km ten noorden van Maupas ligt het pottenbakkersdorp La Borne. De pottenbakkerstraditie voert terug tot de 17de eeuw. In deze tijd begon men de plaatselijk gewonnen klei om te vormen tot gebruiksvoorwerpen. Langzaam maar zeker groeide het dorp uit tot het pottenbakkerscentrum van de Berry. Na de Tweede Wereldoorlog ontdekten veel kunstenaars de goede kwaliteit van het aardewerk en sinds die tijd zijn het vooral aardewerk kunstvoorwerpen die hier het levenslicht zien. Men noemt deze naoorlogse periode wel de renaissance van het pottenbakken in de Berry. In het dorp kunt u de ateliers van de pottenbakkers bezoeken. In het plaatselijke Pottenbakkersmuseum kunt u het proces van pottenbakken in La Borne volgen door middel van een audiovisuele presentatie. Het museum is gevestigd in een voormalige kapel.

Musée de la Potterie la Borne geopend: za., zo., feestd. en schoolvak., zomers 15-19 u. en 's winters (na 15 okt.) 14-18 u.

10 prachtige bestemmingen in Château de Maupas en Dordogne en Lot