Cher

Swipe

Meillant

Op een afstand van 41 km ten zuiden van Bourges ligt het dorp Meillant met het gelijknamige kasteel. In het dorp Meillant staat een sfeervol romaans kerkje met een betimmerd plafond en een beschildert koor. Er hangen votiefborden onder het beeld van Sainte Solange en het beeld van Maria van Lourdes.

Château de Meillant

De belangrijkste bezienswaardigheid in het dorp is het Château de Meillant (niet te verwarren met Châteaumeillant, een dorpje in het zuiden van het departement Cher). Ooit stond hier een Romeins vestingwerk (een oppidium); in de 12de eeuw bouwde men op de fundamenten van het oppidium een burcht. Het huidige bouwwerk ontstond aan het einde van de 15de en het begin van de 16de eeuw.

Met name Karel Chaumont d'Amboise is verantwoordelijk voor het invoeren van de renaissancestijl. Hij stelde Italiaanse bouwmeesters en beeldhouwers aan die het gebouw moesten verfraaien. Het bovenste deel van de rijkbewerkte Tour du Lion werd ontworpen door zijn Italiaanse vriend Leonardo da Vinci. In deze toren kunt u enkele schijnvensters met gebeeldhouwde figuren ontdekken. De ineengevlochten letters C verwijzen naar Karel zijn naam (Charles); de afbeeldingen van brandende bergen staan symbool voor zijn familienaam Chaumont (hete berg). De huidige eigenaars, de markies en markiezin van Mortemart, stammen in rechte lijn af van Karel Chaumont d'Amboise.

Het kasteel lag beschut en ver weg van de bewoonde wereld tussen bossen en moerassen. De boeren in de omgeving hadden veel respect voor de familie; dankzij hen bleef het gebouw tijdens de Franse Revolutie gespaard. Opvallend is de tegenstelling tussen de middeleeuwse westgevel en de oostgevel in de stijl van de vroege renaissance. Voor de oostgevel staat een kapel uit de renaissance. In de kapel staan een retabel (achterwand van het altaar) uit Brussel met een honderdtal uitgesneden figuurtjes en 16de-eeuwse glas-in-loodramen. Op de ramen staan de laatste dagen van Jezus uitgebeeld, van de kus van Judas tot de kruisiging en de verrijzenis. Van de in totaal 65 vertrekken zijn er 9 opengesteld voor het publiek: de gerechtszaal met figuurtjes op de kapitelen; de galerij met medaillons van de Romeinse keizers en een portret van Karel Chaumont d'Amboise; de eetzaal met een vakwerkplafond en werken van de Antwerpse schilder Franz Snijders; de dameszaal voor de vrouwen; de salon met een grote haard en 16de-eeuwse wandtapijten uit Brugge; de bibliotheek met 3000 boeken; de kardinaalszaal met 3 m dikke muren, Vlaamse kasten en houtsnijwerk; de zaal van Lodewijk XII met een schoorsteen opgebouwd uit het wapen van Lodewijk en een 17de-eeuws wandtapijt uit Aubusson; en ten slotte de zaal van de bewakers met steek- en vuurwapens en 16de-eeuwse houten herten.

Parcours Découverte

Het kasteel heeft een tuin die haast onmerkbaar overloopt in het omringende landschap van bossen, weilanden en plassen. In deze tuin staat een gebouw waarin men het leven in Frankrijk door de eeuwen heen heeft nagebouwd in miniatuur, een soort Madurodam van het verleden. Het zogenoemde Parcours Découverte voert langs huizen, dorpen, steden en kastelen. De tentoonstelling is niet alleen leuk voor kinderen, maar geeft ook een overzichtelijk beeld van het leven in Frankrijk door de eeuwen heen.

Château de Meillant en Parcours Découverte geopend: dgls. 9-11.45 u. en 14-18.45 u. (15 dec.-31 jan. gesloten). Circa 2 km buiten Meillant (richting La Celle) staat links van de weg een 13de-eeuwse wasplaats (Lavoir).

10 prachtige bestemmingen in Meillant en Dordogne en Lot