Chersonissos

Swipe

Chersonissos

De bekendste plaats op Kreta en de populairste vakantiebestemming is natuurlijk Chersonissos. Boek je een zonvakantie naar Kreta dan kom je vaak hier terecht. In de zomermaanden wordt deze badplaats overspoeld door jonge vakantiegangers die wel van een feestje houden. Er zijn dan ook legio bars, clubs en andere plekken voor (luidruchtig) zomers vertier.

In het voor- en naseizoen is het een heel stuk rustiger in dit feestparadijs en vormt het een goede uitvalsbasis om het eiland verder te verkennen. Het ligt lekker centraal en je hoeft zeker niet ver te gaan om te kunnen genieten van de authentieke sfeer van het eiland en de overweldigende natuur op Kreta. Van het feestgedruis in het centrum van Chersonissos zit je in no time op een plek waar je in alle stilte kunt genieten van prachtige uitzichten, mooie kloosters en pittoreske dorpjes waar de mannen op het dorpsplein zitten te keuvelen en je zelfs oude vrouwtjes met bepakte en bezakte ezeltjes langs kunt zien komen.

De badplaats en het strand van Chersonissos

De grootste attractie van Chersonissos is uiteraard de (Middellandse) zee en het strand.  Zoals elders op het eiland bestaat de kustlijn van Chersonissos uit verschillende strandjes. Vlak aan de zee ligt ook het waterpark Star Beach met allerlei zwembaden en spectaculaire glijbanen. Ook kun je er allerlei watersporten beoefenen, bungeejumpen, parasailen en wat dies meer zij. Het park is ook leuk voor jongere kinderen, want er zijn genoeg baby- en kinderbaden, trampolines en springkastelen.

De plaats Chersonissos

Chersonissos ligt op ongeveer 25 km van de hoofdstad Heraklion en de luchthaven. De gemeente Chersonissos bestaat verder uit de deelgemeenten Episkopi, Gouves en Malia. Ook allemaal toeristencentra. Het heeft iets meer dan 27.000 vaste inwoners.

Grootste bron van inkomsten in en rond Chersonissos is het toerisme, maar men leeft er ook van de landbouw (olijven, bananen). De plaats bestaat in feite uit twee delen. Limenas Chersonissou ligt aan de zee. Het heeft een haventje en bestaat verder uit een lange straat met veel restaurants, bars, disco's en natuurlijk de nodige souvenirshops. Allemaal helemaal ingesteld op de toerist die doorgaans uit Nederland of het Verenigd Koninkrijk komt. Je ziet veel Hollandse snackbars (Friet van Piet) en Britse of Ierse pubs. Verder de bergen in ligt het oude gedeelte: Pano Chersonissos, hier is het een stuk rustiger toeven dan beneden aan de haven.

Geschiedenis van Chersonissos

Chersonissos ontstond in de Minoïsche tijd (zo'n 2000 jaar geleden). Tijdens de Romeinse en (vroeg) Byzantijnse periode was het een uiterst welvarende havenstad. De vele aanvallen van piraten maakten echter een einde aan die bloeiperiode en de inwoners zagen zich genoodzaakt de bergen in te trekken naar wat nu Pano Chersonissos (oud Chersonissos) is. De haven werd in de jaren vijftig opgeknapt en vanaf toen werd Chersonissos een beroemde en beruchte toeristische trekpleister.

Bezienswaardigheden Chersonissos

Bij de haven van Chersonissos staat de Agia Paraskevi kerk die gedeeltelijk in de rotsen is ingebouwd. Dichter bij het centrum staat een kerk die is opgedragen aan twee heiligen en daarom ook twee ingangen heeft. Uit de Romeinse tijd zijn er nog de resten van een aquaduct te vinden en een fontein.

Openluchtmuseum Lychnostatis

 Buiten Chersonissos bevindt zich het openluchtmuseum Lychnostatis waar je oude werktuigen en folkloristische kunstwerken kunt bewonderen.

Piskopiano en Koutoulofari 

Vlakbij in de bergen rondom Chersonissos liggen de traditionele dorpjes Piskopiano en Koutoulofari.

Minoïsche paleis van Malia

Op 5 km afstand bevinden zich de overblijfselen van het beroemde Minoïsche paleis van Malia.

Aegean Pearl

Luxe, ontspanning en plezier. Met een verblijf in het prachtige 5-sterrenhotel Aegean Pearl is dit in drie woorden een hele korte samenvatting...

v.a. 616 p.p.

Villa Malia

Het is vakantie! En die kun je heerlijk vieren in Sunweb Villages Villa Malia. Zodra je binnenwandelt, ga je in de relaxstand...

v.a. 329.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Chersonissos en Kreta