Chios

Swipe

Chios-Stad (Chora)

Meer dan de helft van de Chioten woont in de hoofdstad en het lijkt wel of iedereen in het bezit is van een auto of op zijn minst een brommer. Chios-Stad is een qua verkeer chaotisch stadje en op de terrasjes aan de haven en in de winkelstraten heerst altijd een gezellige bedrijvigheid. Curieus is het dat de winkels alleen in de ochtend en voormiddag geopend zijn met uitzondering van de dinsdag en vrijdag wanneer de winkels tot 21 u. open blijven.

Echt heel mooi is Chios-Stad niet, maar voor wie het typische Griekse stadsleven wil proeven is het een prima plek. Uit geschriften van geschiedschrijver Herodotus blijkt dat Chios in de oudheid een erg belangrijke stad was met een grote haven, een theater en een tempel, gewijd aan Athene. Veel historische overblijfselen zijn er echter niet. De Turken vernietigden een groot deel van de stad in 1822 en in 1881 ging er nog eens een allesverwoestende aardbeving tekeer.

Midden in de stad ligt een groot plein met het stadspark erachter met een fontein en heel veel mandarijnen-, sinaasappel- en citroenbomen die in het vroege voorjaar volhangen met vruchten. Omdat er op het eiland zoveel citrusbomen zijn, laat men ze gewoon hangen. Op en rond het Vounakiouplein dat uit 1639 stamt, speelt zich het sociale leven van de inwoners af. Op het plein en in het park staan veel beelden en gedenktekens, waaronder een zuil met de namen van belangrijke Chioten die in het dramatische jaar 1822 zijn omgekomen. Vlakbij het plein staat de oude Turkse moskee met een hoge minaret.

Achter de haven liggen de oude vestingwallen die zo door onkruid overwoekerd zijn dat ze nauwelijks te herkennen zijn. Ze zijn oorspronkelijk door de Byzantijnen gebouwd en later door de Genuezen en de Turken versterkt. Gedeelten van de torens en de ingang van het kasteel zijn bewaard gebleven. Binnen de stadswallen ligt de oude Turkse wijk. De huisjes aan de nauwe straatjes liggen er veelal een beetje vervallen bij, maar toch is het leuk om hier even rond te wandelen. Er is ook nog een oud kerkhofje te zien. Een paar kilometer verderop richting de noordelijke voorstad Vrontados bevinden zich vier gerestaureerde karakteristieke windmolens die op veel ansichtkaarten zijn afgebeeld.

Zuidelijk van Chios-Stad ligt de Kambos. Dit is het meest vruchtbare gedeelte van het eiland met talloze citrusbomen. In de prachtige herenhuizen die achter muren langs de weg staan, woonden en wonen de aristocratische families van Chios. Veel van deze huizen zijn gerestaureerd en kunnen bezocht worden. Musea in Chios-Stad #Archeologisch Museum aan de Odos Michalou. # De Korais bibliotheek. Dit is een van de grootste bibliotheken van Griekenland. Er is onder meer een encyclopedie die geschonken werd door Napoleon te zien. De bieb herbergt ook een folkloristisch museum. Alle musea in Chios-Stad zijn van dinsdag tot vrijdag geopend van 10 tot 14 uur.

10 prachtige bestemmingen in Chios-Stad (Chora) en Griekse Eilanden