Chios

Swipe

Griekse Eilanden

Deze prachtige route door het rijkelijk met cipressen en pijnbomen bedekte centraal Chios gaat langs nog meer hoogtepunten op het eiland. Midden in Chios-Stad volgt u het bord Nea Moni. De weg gaat omhoog naar het dorp Karies, van waaruit het uitzicht op de zee, Chios-Stad, de Kambos en de kust van Turkije aan de overkant erg mooi is.

Zo’n 7 km verderop ligt de afslag naar Nea Moni, een prachtig klooster dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. De imposante kerk met de grote koepel binnen het ommuurde klooster werd vanaf 1042 gebouwd in opdracht van de Byzantijnse keizer Konstantinos Monomachus door bouwmeesters uit Constantinopel. Omdat er op die plek een icoon werd gevonden die wonderen zou doen. De icoon bevindt zich nog steeds in de kerk. De achthoekige architectuur is typisch en komt alleen op Chios en op Cyprus voor. In de kerk zijn kostbare mozaïeken uit de 11de en 12de eeuw te zien.

Een tikje morbide is de Timiou Stavrou-kapel waar in een glazen vitrinekast de beenderen en schedels bewaard worden van slachtoffers van de Turkse slachting uit 1822 die in het klooster hun toevlucht hadden genomen. Op het kloosterterrein is ook nog een klein museum met allerlei iconen, geschriften en geborduurde priestergewaden. Op verzoek wordt het voor u geopend. 23 augustus is de feestdag van het klooster. Dan is het overvol met pelgrims uit het hele land.

Foto Onze Griekse eilanden expert
Onze Griekse eilanden expert

AUTEUR MACHTELD LEISTRA

Met een classicus als vader was het duidelijk waar het gezin elk jaar op vakantie ging. In haar jeugd heeft journalist/ schrijfster Machteld Leistra (1968) dan ook elke oude steen in Griekenland mogen bewonderen. Later bleef Griekenland haar favoriete vakantiebestemming en ze woonde enkele jaren op Kreta. Over haar Kretenzische belevenissen schreef ze columns in Griekenland Magazine en voor o.a. de Wereld Omroep. Ook verscheen er een reisgids over de Griekse Eilanden van haar hand.

Vakanties in Griekenland

Hotel Amarilia

Het elegante hotel Amarilia ligt in een prachtige buitenwijk van Vouliagmeni dicht bij Athene. Op een steenworpafstand van het zandstrand heeft het...

v.a. 316.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden