Chios

Swipe

Klooster Nea Moni

Deze prachtige route door het rijkelijk met cipressen en pijnbomen bedekte centraal Chios gaat langs nog meer hoogtepunten op het eiland. Midden in Chios-Stad volgt u het bord Nea Moni. De weg gaat omhoog naar het dorp Karies, van waaruit het uitzicht op de zee, Chios-Stad, de Kambos en de kust van Turkije aan de overkant erg mooi is.

Zo’n 7 km verderop ligt de afslag naar Nea Moni, een prachtig klooster dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. De imposante kerk met de grote koepel binnen het ommuurde klooster werd vanaf 1042 gebouwd in opdracht van de Byzantijnse keizer Konstantinos Monomachus door bouwmeesters uit Constantinopel. Omdat er op die plek een icoon werd gevonden die wonderen zou doen. De icoon bevindt zich nog steeds in de kerk. De achthoekige architectuur is typisch en komt alleen op Chios en op Cyprus voor. In de kerk zijn kostbare mozaïeken uit de 11de en 12de eeuw te zien.

Een tikje morbide is de Timiou Stavrou-kapel waar in een glazen vitrinekast de beenderen en schedels bewaard worden van slachtoffers van de Turkse slachting uit 1822 die in het klooster hun toevlucht hadden genomen. Op het kloosterterrein is ook nog een klein museum met allerlei iconen, geschriften en geborduurde priestergewaden. Op verzoek wordt het voor u geopend. 23 augustus is de feestdag van het klooster. Dan is het overvol met pelgrims uit het hele land.

10 prachtige bestemmingen in Klooster Nea Moni en Griekse Eilanden