Chios

Swipe

Mastiekdorpen

Deze route leidt door de mastiekstreek van Chios en doet de belangrijkste Mastichochóra aan. De meeste mastiekdorpjes stammen uit de middeleeuwen en liggen verborgen achter hoge muren die de inwoners moesten beschermen tegen de vele aanvallen van piraten. Het is een heel avontuur om de doolhof aan nauwe straatjes en steegjes van deze dorpjes te verkennen, waar de bezoeker zich heel gemakkelijk in de middeleeuwen kan verplaatsen. Ook kinderen zullen erg van deze bezoekjes genieten. Het eerste dorp op de route is Vavyli op ca 8 km van Chios-Stad. Even verderop staat midden in de olijfvelden de Panagia tis Krinaskerk, een exacte kopie van de kerk in het beroemde klooster van Nea Moni.

Armolia

Verder op de route ligt het keramiekdorp Armolia. Dit is een heel oud dorp, maar er is weinig van over. Wel zijn er veel werkplaatsen en winkels met keramieken voorwerpen die traditioneel in Armolia gemaakt worden. De uitbaters zullen er alles aan doen om u naar binnen te lokken en tot een aankoop te verleiden. Bij het dorp leidt een wandelroute de bergen in naar de resten van het Genuese Apolychonkasteel uit 1446.

Vanuit Armolia leidt de weg naar boven naar het mastiekdorp Vessa, van waaruit westwaarts naar Mesta gereden kan worden, een veel interessantere locatie.

Mesta 

Mesta is namelijk het best bewaarde en mooiste kasteeldorp van Chios waar de middeleeuwen echt tot leven komen. De huizen in de labyrinthachtige straatjes staan dicht opeengepakt en zijn met elkaar verbonden door zogenoemde vótes, overhangende bruggetjes over de steegjes. Zo konden de dorpsbewoners zich ongezien van de ene kant van het dorp naar de andere kant begeven. Mesta heeft ook een levendig plein waarop een van de grootste kerken van Chios staat: de nieuwe Taxiarchiskerk uit 1886. De oude Taxiarchiskerk uit 1412 bevindt zich even verderop. Op zo’n 4 km van Mesta ligt Olympi, nog zo’n fraai middeleeuws dorp. De buitenmuren van de buitenste huizen zijn met elkaar verbonden en vormen zo een verdedigingswal zonder ramen of deuren. Het dorp heeft maar één centrale ingang. Ook hier weer smalle doolhofstraatjes en door bogen verbonden huizen.

Grot van Olympi

Op ca 8 km van het dorp bevindt zich de grot van Olympi. De route is duidelijk aangegeven. De grot is open voor bezoek van di tot zo van 10 tot 20 u. (ma. gesloten).  

Pyrgi 

Vanuit Olympi is het nog 7 km naar het grootste mastiekdorp Pyrgi met de beroemde decoratieve motieven op de huizen. Ook een typisch plaatje vormen de trossen knalrode tomaatjes die aan de balkonnetjes hangen te drongen. De xistá, zoals de decoratie op de huizen en gebouwen genoemd wordt, is een soort krastechniek. Op de muur wordt een mengsel van zeezand, kalk en cement gesmeerd, waarna het oppervlak met witte kalk wordt bedekt. Dan worden de motieven ingekrast en tenslotte wordt de kalklaag weggekrast zodat de donkere onderlaag te voorschijn komt. Deze kunst wordt nog steeds levend gehouden in het dorp en zo zijn er hele oude xistá uit de middeleeuwen te zien, maar ook meer recente. Als u geluk heeft, kunt u vakmensen ter plekke aan het werk zien. Op het mooie dorpsplein zijn de xistá in overvloed aanwezig. Daar staat ook de prachtig bekraste Theotokiskerk uit 1694 te pronken.

Badplaats Emporios

Zo’n 6 km onder Pyrgi ligt het mooie badplaatsje Emporios waar op de Profitias Iliasheuvel resten van een nederzetting en een tempel uit de oudheid zijn ontdekt. Links van het haventje vereist de Psaronas, een uitgewerkte vulkaan die ooit uitgebarst is en de hele omgeving met lava bedekte. Daarom bestaan de stranden in de omgeving van het dorp alleen uit pikzwarte kiezels. Een van die unieke stranden heet dan ook Mavros Gialós, wat zwart strand betekent. De mooie gladde kiezels werden ook gebruikt om de binnenplaatsen van de herenhuizen in de Kambos te plaveien.

10 prachtige bestemmingen in Mastiekdorpen en Griekse Eilanden