Coastal plain

Swipe

Sohar

De beelden van de ‘Globe Roundabout’ en daarnaast de brandende LuLu Hypermarket bereikten in 2011 zelfs de uithoeken van de aardbol. Deze werd door demonstranten bezet om verkeer naar ‘Port of Sohar’ te bemoeilijken. Deze haven is van economisch belang door de dagelijkse export van 160.000 vaten olie.

Sohar vormt een lint met een lengte van bijna vijftig kilometer. Dit ligt parallel aan de Golf van Oman en bestaat uit slaperige dorpen, het industrieterrein met daarop de aluminiumsmelter, het historische centrum en de ‘Port of Sohar’ met daarin de ontziltingsinstallatie en raffinaderij (joint venture tussen de Omaanse overheid en de Haven van Rotterdam). Sohar is daarom een stad met verschillende gezichten; een stad die cultuur en industrie combineert.

Binnen het sultanaat is Sohar bekend om zijn gouden en zilveren juwelen, khanjars, honing en halva. Dit is een georganiseerde en opmerkelijk gastvrije stad – inwoners nemen de tijd voor een praatje en doen hun best om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Op Route 1 bevindt de moderne ‘Sohar Gate’ zich op de gemeentegrens, ter hoogte van Saham. De afstand naar de stad bedraagt daar echter nog 25 kilometer. Onderweg passeert u de ‘Sohar University’ en winkelcentra.

Geschiedenis Sohar

Waarschijnlijk werd de plaats waarop tegenwoordig Sohar ligt, rond 2300 v. Chr. bewoond door handelaren. Zij zouden bouwmaterialen en fenomenale hoeveelheden koper uit Magan (zie ‘Ibri Region’) naar Mesopotamië hebben verscheept. In de eerste eeuw na Chr. maakte Plinius de Oudere hier melding van de haven ‘Omana’. In de dertiende eeuw was hier sprake van huizen die waren geplaatst binnen de muren van een fort (zie hieronder). Deze waren gebouwd van hoogwaardig leem en hadden vloeren van keramiek en porselein. Hieruit wordt geconcludeerd dat ‘koperstad’ Sohar een voorname havenplaats was. In de zeventiende eeuw wilden de Portugezen de haven van Sohar gebruiken om handel met India te centraliseren.

In de achttiende eeuw versloeg Ahmad Bin Said Al Bu Said hier de Perzen, wat uiteindelijk leidde tot hun vertrek uit de kuststreek van Noord-Oman. Deze actie leidde tot de stichting van de de Al Bu Said-dynastie (zie ‘Geschiedenis’).

Bezienswaardigheden Sohar

Tenzij u belangen hebt bij ‘Port of Sohar’, is het historische centrum ‘the place to be’. Dit is bereikbaar door op de ‘Globe Roundabout’ de borden ‘City Centre’ te volgen. De hieronder genoemde bezienswaardigheden kunnen wandelend worden bezocht (drie kilometer).

De abstracte en redelijk schone hal van de ‘Fish Market’ is dé plaats om uw bezichtiging te beginnen. Kom hier ’s ochtends vroeg, als de vissers hun vangst aan wal hebben gebracht en deze over de hal hebben verdeeld. U kunt hier naar hartelust fotograferen; verkopers gaan stoïcijns door met hun werk of poseren trots met hun aanbod (vraag wel om toestemming). U vindt de markt bij Ash Sultan Qabus Rd, ter hoogte van ‘Corniche Park’.

Het geroezemoes van de vismarkt achterlatend, loopt u via de Corniche richting het centrum. Deze is nieuw en is voorzien van wandelpad. Op het strand liggen boten; netten worden ontrafeld en gedroogd. Aan het einde van deze weg ziet u de moderne Sultan Qabus Mosque, voorzien van gouden koepel. In de schaduw ervan bevindt zich het Sohar Fort, dat wordt omringd door een aangenaam parkje en enkele kanonnen. De witte muren en torens staan in contrast met de beige forten van Jabal Akhdar. Deze verraden Portugese bouwkunst, daterend uit de zeventiende eeuw. Het fort bevindt zich echter op de plaats van een vesting uit de dertiende/veertiende eeuw (archeologische vondsten). Opvallend zijn de zes ronde torens, het vierkante bouwwerk vormde de woontoren. Een klein museum (geopend za. tot en met wo. 08.00-13.30 uur, do. 09.00-13.00 uur) is in het complex gevestigd, hier wordt u geïnformeerd over de archeologie en geschiedenis van Sohar.

Als u As Suq St volgt naar de Al Haira Roundabout, passeert u de moderne stadspoort. Aan de overkant van deze rotonde (achter de winkels) ziet u het terrein van de ‘Friday Suq’. Op deze markt worden schapen, groente en fruit verhandeld. Kom vroeg in de ochtend, na 10.00 uur neemt de drukte af.

Als u op de hierboven genoemde rotonde Sohar St volgt, passeert u Omani Craftsman House (geopend za. tot en met do. 08.00-12.00 uur), ook bekend als Al Qala’a Suq. Kom hier om antiek, gevlochten manden, halva of zilverwaar te kopen.

Sohar Suq ligt aan An Nahdah St (zijweg Sohar St) en is de grootste van de regio. Ga hier op zoek naar de befaamde honing.

Coastal plain

Blue Sea Apartments

Slenteren door de sfeervolle smalle straatjes van Rethymnon, proeven van smakelijke Griekse gerechten in diverse knusse restaurantjes en de leukste souvenirs scoren...

v.a. 432 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Sohar en Oman