Colombo

Swipe

Cinnamon Gardens

Deze mooie stadswijk, gelegen op de plaats van de vroegere kaneeltuinen, omvat het grote park Vihara Maha Devi, tuinen en lanen met bloeiende bomen, villa's, ambassades en sportvelden. U kunt er het Lionel Wendt Art Centre and Theatre bezoeken, een cultureel centrum waar toneelstukken worden opgevoerd, buitenlandse films worden gedraaid en waar tentoonstellingen plaatsvinden. De universiteit staat op een fraai aangelegde campus met een zwembad en een beeld van Solomon Bandaranaike. Tevens staat er in deze stadswijk een aantal kantoren van de VN. Ook is het radiostation er gevestigd en zijn er restanten van de Engelse paardenrenbaan te vinden, een planetarium en een irrigatie-instituut.

Het in 1974 geopende Sri Lanka Foundation Institute is in samenwerking met de Duitse overheid gebouwd ten behoeve van de ontwikkeling van de jeugd. Er zijn zalen, slaapverblijven en een restaurant voor de cursisten die in het Engels, Tamil of Singalees onderricht krijgen in de ontwikkeling van de landbouw, in gezinsplanning en in sociale economie.

Vihara Maha Devi Park

Dit vroegere Victoriapark is nu genoemd naar de moeder van de grote koning Duttha Gamani (161-137 v.Chr.); van haar staat in het park een beeld van Carrarisch marmer. Het park heeft grasvelden, bloeiende bomen, tropische planten, een openluchttheater en een vijver met lotusbloemen. Er zijn veel vogels te horen. In en aan de rand van het park bevinden zich de openbare bibliotheek, een kunstgalerij waar tentoonstellingen van moderne kunst worden gehouden, het oorlogsmonument voor de gevallenen uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en de witte Devatagaha-moskee met arcaden en fraaie hoekminaretten. Enorm groot is het witte stadhuis uit 1927, met vele ronde zuilen tegen de buitenmuren en met een machtige koepel. Ertegenover staat in het park een verguld beeld van de zittende Boeddha.

National Museum

Dit museum, een imposant wit gebouw van twee verdiepingen in Victoriaanse stijl, werd als eerste museum in Sri Lanka in 1877 gebouwd door Sir William Gregory, de Britse gouverneur. Zijn standbeeld staat op het grasveld voor het gebouw. Het museum is vooral bekend om zijn verzamelingen antiek en kunst. Er bevinden zich waardevolle voorwerpen uit de Sri Lankaanse geschiedenis. De museumbibliotheek bezit meer dan 500.000 boeken en manuscripten betreffende Sri Lanka, waaronder ruim 4000 manuscripten op palmbladeren (ola-boeken) zijn geschreven. Verder zijn er stenen en bronzen beeldhouwwerken, met name bronzen beelden uit Polonnaruwa en een fraai beeld van de godin Tara (het origineel is nu te zien in het British Museum in Londen). U vindt er verder de kroonjuwelen, een Samadhi Boeddha uit Toluvila (300-500 v.Chr.), een dansende Shiva, een zaaltje met gebruiksvoorwerpen van de Vedda's, olielampen in verschillende vormen en de insignes en troon van Sri Vikrama Rajasingha, de laatste koning van Kandy. Deze troon werd in 1815 door de Engelsen meegenomen en in het Windsor Castle neergezet. In 1934 gaven de Engelsen hem terug aan de rechtmatige eigenaars. Uit de koloniale periode stamt een verzameling Chinees en Hollands porselein, waaronder VOC-borden, VOC-munten en Oudhollands meubilair. Voorts kunt u er kopieën zien van eeuwenoude fresco's, maskers en muziekinstrumenten (thampura, sarangi, esraji, drums en fluiten). Op het terras staan enkele Hollandse kanonnen en de bel van het Slaveneiland uit 1768. Als u links om het gebouw wandelt komt u vanzelf bij het National Museum of Natural History. In dit natuurhistorisch museum kunt u kennis maken met de planten- en dierenwereld in Sri Lanka. Opgezette dieren en allerlei planten zijn in vitrines tentoongesteld. De vele bomen en planten die op de plantages groeien nemen een speciale plaats in het museum in. Een andere afdeling van het museum behandelt de geologische geschiedenis van het eiland.

Independence Hall

In het zuiden van Cinnamon Gardens staat de onafhankelijkheidshal, opgetrokken in de stijl van de oude audiëntiezalen van de Singalese koningen. Het rode dak van de langwerpige open zuilenhal wordt gedragen door vijftig lotuszuilen die op een vierkante basis rusten en waarvan de gedraaide schachten zijn versierd met beeldhouwwerk. Op de hoeken van het terras staan grote vazen. Twee reliëfs stellen de komst van Boeddha op het eiland voor en de pelgrimstocht naar Adam's Peak. De hal wordt bewaakt door zestig liggende stenen leeuwen. Voor het gebouw staat een standbeeld van Don Stephen Senanayake, de eerste minister-president na de onafhankelijkheid. De weg rondom de hal en het grasveld heeft een roodachtige kleur, wat de indruk moet wekken dat de rode loper is uitgelegd.

Bandaranaike Memorial International

In de buurt van de onafhankelijkheidshal staat een groot en modern conferentiegebouw. Het werd in 1973 opgericht ter ere van de in 1959 vermoorde minister-president Bandaranaike. Sri Lanka ontving veel hulp van China bij de bouw van dit conferentiecentrum 'om de verbroedering tussen de beide volken te bevorderen'. De hal staat in een grote tuin en omvat een achthoekige zaal met 1500 plaatsen en vele vergaderruimten. Het gebouw heeft airconditioning, is uitgerust voor simultaanvertaling in zeven talen, bezit een bibliotheek en beschikt over salons, eet- en slaapzalen. In het Bandaranaike Museum liggen documenten, foto's en persoonlijke bezittingen van de staatsman. Tegenover de toegangspoort staat een kopie van de staande Boeddha van Aukana, vervaardigd van grijze stenen.

Boeddhistische tempels

In het zuiden van de Cinnamon Gardens staan enkele fraaie boeddhistische tempels. De Vajiraramaya Temple (1924) is harmonieus opgebouwd uit verschillende moderne en traditionele architectonische stijlen. Bij de Isipathanaramaya Temple (1930) staat een door palmen omgeven dagoba; moderne schilderingen beelden het leven van Boeddha uit. De Asokaramaya Temple, genoemd naar de grote Indiase keizer Ashoka, de vader van Mahinda, staat in een tuin. De kleurige beelden en schilderingen zijn typerend voor de stijl van het boeddhisme in het eerste kwart van de 20ste eeuw. In het heiligdom staan imposante beelden. De centrale ruimte, met muurschilderingen van biddende monniken, wordt gedomineerd door beeltenissen van een zittende en een staande Boeddha. In de linkerzij hal ziet u een liggende Boeddha. Tientallen andere beelden, geofferde bloemen en kleurige gebedsvaantjes completeren het beeld van deze prachtige tempel.

10 prachtige bestemmingen in Cinnamon Gardens en Sri Lanka