Colombo

Swipe

Fort en de havenwijk

Fort is het in de 16de eeuw door de Portugezen en later door de Hollanders versterkte stadsdeel bij de haven; van het fort is echter alleen de naam gebleven. Vele jaren was de haven van de versterkte stad Galle de voornaamste aanlegplaats voor schepen op Ceylon. Pas in 1882 kwam hierin verandering door de onstuitbare opmars van de haven van Colombo. Deze groeide na verschillende moderniseringen uit tot een van de grootste havens ter wereld. Het is een grote en veilige rede, met lange pieren en dammen en levendige havenwijken. Zij dankt haar bestaan vooral aan de export van thee, rubber en kopra. De grote cruiseschepen, waarvan de passagiers op de kaden door dansgroepen werden verwelkomd, hebben geduchte concurrentie gekregen van de vliegtuigen. Maar aan de Queen Elisabeth Quay liggen nog steeds grote oceaanschepen bij de havengebouwen.

Tegenover de haven staat het witte Hotel Taprobane, het uit de koloniale tijd zeer bekende Grand Oriental Hotel, waar de passagiers tijdens hun bootreis naar Indonesië, Australië en het Verre Oosten aangename uren doorbrachten. In de hooggelegen Harbour Room vermaakten de kapiteins zich totdat hun boot het sein voor inscheping liet horen. Bezoekers hebben er een mooi uitzicht over de haven, met name in de avonduren. In het witte gebouw op de kade kunt u de Sri Lankaanse havenautoriteiten vinden.

Church Street

Vanaf Hotel Taprobane leidt de Church Street naar zee, aan de andere zijde voert de Leyden Bastion Road naar de haven en de stadswijk Pettah. Naast genoemd hotel staat in de Church Street de anglicaanse St. Peter's Church, een gebouw dat vroeger behoorde tot het paleis van de Hollandse gouverneur. De kerk, die in 1804 als zodanig in gebruik werd genomen, was de feestzaal van het paleis. Platen tegen de muur vermelden de doodsoorzaak van belangrijke personen: een val van een paard, een ongeluk tijdens een tocht met een rijtuig, verdronken in zee of vertrapt door een wilde olifant. Waar de Church Street uitkomt bij de oceaan, staat de Buddha Jayanthi-dagoba. Met dit bouwwerk werd een begin gemaakt in 1956, op de 2500ste sterfdag van Boeddha. Het moest het eerste vanuit zee zichtbare oriëntatiepunt (baken) vormen voor schepen die op weg waren naar Colombo. Het ca. 83 m hoge frame staat met een vierpotig onderstel over de straat heen. De bouw werd uitsluitend bekostigd uit financiële bijdragen van de bevolking. Van hier voert de Marine Drive (Chaitiya Road) langs de oceaan in zuidwaartse richting naar de stadswijk Galle Face.

Aan de waterkant staat de vuurtoren; op het terras, waar zich vroeger het zwembassin van de gouverneur bevond, kunt u genieten van de frisse zeebries. Queen's Street De hoofdstraat draagt nu officieel de naam Janadhipathi Mawatha, maar wordt in de volksmond nog steeds Queen's Street genoemd. De straat heeft haar beginpunt in de Church Street bij de Gordon Gardens. In de tuinen, naast het paleis van de president van de republiek, staat een standbeeld van koningin Victoria. Op een rots prijkt een Portugees wapenschild. Voorts bevinden zich in de Gordon Gardens de kantoren van de minister-president en zijn kabinet. De tuinen maken deel uit van het Republic Square en zijn beperkt toegankelijk voor het publiek. Tegenover het hoofdpostkantoor, een wit en kolossaal groot gebouw uit de Engelse tijd, ligt Janadhipathi Medura. Dit is het vroegere Queen's House, destijds residentie van de Engelse gouverneur. Het langgerekte, witte gebouw is omringd door een muur, ligt in een park en is nu de residentie van de president van de republiek. Het telt twee verdiepingen en heeft een gevel met zuilen, balustraden en bloemenguirlandes. De laatste Hollandse gouverneur, J.G. van Angelbeek, heeft het paleis in de 18de eeuw laten bouwen. Bij het paleis staat het standbeeld van de Engelse gouverneur Sir Edward Barnes, adjudant van de Duke of Wellington in de slag bij Waterloo. Als gouverneur liet hij veel wegen aanleggen, waaronder de weg Colombo-Kandy. Daarom dient zijn beeld als uitgangspunt voor het aangeven van afstanden op de borden langs de wegen.

Midden in de Queen's Street, op de kruising met Chatham Street en schuin tegenover de reusachtige Central Bank of Ceylon, rijst de Clock Tower op. Deze vierkante uurwerktoren uit 1837 deed tot 1952 dienst als vuurtoren. De benedenverdieping bestaat uit vier doorgangen met ronde bogen; de witgele muren hebben tweelingvensters en vier uurwerken. Op de top pronkt een lichthuis. In de Queen's Street en de York Street, twee brede hoofdstraten, en de zijstraten Chatham Street en Prince Street (Sir Baron Jayatillake Mawatha) staan verscheidene statige gebouwen. Hierin hebben zich onder andere banken, winkels, reisbureaus, handelshuizen en scheepvaart- en luchtvaartmaatschappijen gevestigd. Verder kunt u hier een blik werpen op het reeds genoemde hoofdpostkantoor (General Post Office), het hoofdbureau van politie en het ministerie van Defensie. Aan de Hospital Street ligt een fraai gerestaureerd koloniaal gebouwencomplex. Dit is het vroegere hoofdbureau van politie, dat in de 17de eeuw fungeerde als hospitaal voor de voc.

The Old Parliament

Langs het zuidelijk deel van de Queen's Street staan Hotel Ceylon Intercontinental en het Ceylinco House (hotel en warenhuis). Vanaf de dakrestaurants van beide hotels heeft u een goed uitzicht over de stad. Op het voorplein van het Ceylinco House staat rechts een rond gebouwtje. Hierin, zo gaat het verhaal, zou de laatste koning van Kandy (Sri Vikrama Rajasingha) in 1815 door de Engelsen geboeid zijn opgesloten en vanaf deze plek in ballingschap per boot zijn vertrokken naar India. Iets zuidelijker ligt het oude parlementsgebouw, opgetrokken uit geelbruine steenblokken en met een front van Ionische zuilen; daarachter liggen de staats-secretariaatsgebouwen. Naast het parlement staan de beelden van twee ministers en ervoor het standbeeld van Don Stephen Senanayake, in 1948 de eerste minister-president van het onafhankelijke Ceylon, 'een eminent voorvechter, die naar van het volk van Ceylon. Vanuit het oude parlementsgebouw hadden de toenmalige parlementariërs een prachtig uitzicht op zee. Het parlementsgebouw verloor in 1984 zijn betekenis als regeringsgebouw door de verplaatsing van de regeringskantoren naar het nieuwe regeringscomplex Sri Jayawardhanapura Kotte. Die naam is afgeleid van de officiële naam van de 15de-eeuwse Singalese hoofdstad Kotte. Het huidige regeringscomplex in Kotte is gebouwd op een kunstmatig eiland in liet Lake Diyawanna Oya (zie het eind van dit hoofdstuk).

10 prachtige bestemmingen in Fort en de havenwijk en Sri Lanka