Córdoba en omstreken

Swipe

Alta Gracia

Alta Gracia is een stad van 45.000 inwoners, 39 km ten zuiden van Córdoba aan de RP 5. Het is een oude stad uit 1588 met een interessante koloniale kerk, Señora de la Merced, een mengeling van barok en renaissance, waarvan de bouw begon in 1723 en werd afgebouwd in 1762. De daken zijn toentertijd doortrokken met een substantie om ze waterdicht te maken en tot op heden is men er nog steeds niet achter wat voor materiaal het was. Deze stad was van oorsprong één grote jezuïeten estancia, waar behalve bovengenoemde kerk, de estancia ernaast ook nog de Obraje (de werkplaats) te zien is. 

Aan de andere kant heb je Tajamar, een park met een meer, waar de jezuïeten al in 1659 een stuwdam van 80 m lengte hadden gebouwd om het gebied in en om de estancia van water te voorzien. Daartussen staat het huis van Virrey Liniers, dat de ingang van de estancia was. Nu is het een museum, want deze Santiago de Liniers had de titel van onderkoning van Spanje en kocht dit huis in 1810. Hij was een Franse kolonel, die in Spaanse militaire dienst was en in 1806 meevocht tegen de Engelse invasie in Buenos Aires, daarna werd hij gekroond tot onderkoning. 

Het is zeker de moeite waard om deze Residencia Jesuitica te bezoeken. Grote delen staan er nog en zijn geschiedkundig erg leerzaam. Neem de tijd en wandel eens rond, want de combinatie eenvoud met renaissance is hier goed te zien. Dit complex is makkelijk te vinden, want het ligt midden in het centrum van de stad. Deze estancia en die van Jesús Maria en Catalina bij Ascochinga zijn de belangrijkste van de provincie.

Open van di. t/m vr. van 9-20 uur. In het weekend van 9.30-20 uur. Tussen de middag gesloten. 

Op de hoek bij het meer Tajamar staat een opvallende toren, Torro Reloj, een mengeling van verschillende stijlen. Gebouwd ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de stad in 1938. Deze toren is typisch een Argentijns voorbeeld van een imitatie dat oud moet ogen. Eigenlijk je reinste kitsch. 

In 1891 werd het station gebouwd (in Calle Mexico) en in 1911 een beroemd hotel, Sierras Hotel, speciaal voor carapatiënten. Hierdoor werd de stad bekend voor mensen met luchtwegaandoeningen (nu geheel gerenoveerd met een grote tuin, waar vaak culturele evenementen worden gehouden). 

Zo ook kwam Ché Guevara als kind naar deze stad. Voor diegenen die de jaren zeventig politiek bewust hebben meegemaakt was Ché Guevara in Zuid-Amerika een politieke held. Hij was de rechterhand van Fidel Castro en streed in Bolivia tegen het militaire regime. Che sneuvelde in deze strijd. Hij was een Argentijn en woonde als kind op Calle Avellaneda 501, in het huis Villa Beatriz

Sinds 14 juni 2001 (zijn 73ste geboortejaar) is het een museum en niet alleen is het interessant voor de generatie uit die tijd, maar ook voor jonge mensen. Je ziet in volgorde zijn jeugd (hij kwam uit een goed gezin), het familieleven, zijn (politieke) interesse in Cuba etc. Maar ook een replica van zijn motor uit de film, Motorcycle Diaries en waar hij allemaal begin jaren vijftig van de vorige eeuw door Argentinië heeft gereden. Er zijn video's met interviews en veel foto's uit die tijd. Ché is een stopwoord of troetelnaam bij de Argentijnen, want Ernesto Guevara was zijn eigenlijke naam.

Elke dag open van 9-20 uur. 

Alta Gracia is een plezierige stad met een relaxte sfeer, dat ‘s zomers een echte vakantie-uitstraling heeft, vooral in de weekenden kan het er goed druk zijn. Av. Sarmiento, Av. Belgrano en rondom Plaza Manuel Solaris zijn de belangrijkste straten waar de meeste winkels zijn, het centrum en waar het uitgaansleven zich afspeelt. 

10 prachtige bestemmingen in Alta Gracia en Argentinië