Córdoba en omstreken

Swipe

Camino de la Historia

Deze route gaat langs de bekendste kerken en estancia’s, die de jezuïeten hebben gebouwd tussen de 17e en 18e eeuw. Zo kun je de geschiedenis van de provincie goed volgen. Een groot deel van de bezienswaardigheden is helaas niet met het openbaar vervoer te bereiken, maar er zijn in Córdoba zeker reisorganisaties die je naar de bekendste plekken kunnen brengen. En met een (huur) auto is alles goed te bereiken. Als je een liefhebber bent van mooie kerken en estancia’s is dit hoofdstuk zeker aan te bevelen. 

Jesús Maria 

Jesús Maria is een stad met 27.000 inwoners en ligt 50  km ten noorden van Córdoba aan de RN 9. Het werd halverwege de 17de eeuw gesticht als een jezuïetenestancia, estancia Jesuítica San Isidro Labrador. In die tijd was het een belangrijke plaats van activiteiten, want er waren niet alleen een klooster en een kerk, maar er werd ook wijn geproduceerd en fruit geteeld. Met de verkoop van de wijn werd de universiteit van Córdoba gefinancierd. Hiervandaan kwam de eerste Amerikaanse wijn, Lágrimilla de Oro (gouden druppel) genoemd. De wijn werd zelfs geëxporteerd naar Spanje. Nu is deze estancia een museum (Museo Jesuítico Nacional), waar je een goede indruk krijgt hoe er destijds geleefd werd. Zeker een bezoek waard, vooral de kerk met al zijn eenvoud aan versieringen en architectuur. 

Elke dag open van 8-19 uur. Tussen de middag gesloten. In het weekend van 10-12 en van 15-19 uur.

Enkele kilometers voor Jesús Maria kom je eerst langs het stadje Colonia Caroya. Als je binnenkomt kruis je vanzelf Av. San Martín, daar ga je links naar Estancia de Caroya, een goed gerestaureerd herenhuis en gebouwd door de jezuïeten in 1618, met een grote patio en een mooie binnengalerij. Tot halverwege de 19e eeuw verbouwde men hier fruit en groente en er was een wijngaard. Daarna werd het een dependance van de hogeschool Monserrat in Córdoba Nu is het een museum.  

Open van 9-13 en van 15-19 uur. 

Jesús Maria is een nietszeggend stadje, dat tot leven komt bij zijn jaarlijkse folklore- en gauchofestival: Festival de Doma y el Folklore. Het wordt de eerste twee weken van januari gehouden.  In Colonia Caroya zijn bijna alle inwoners afkomstig uit Noord-Italië en dat wordt ook uitbundig gevierd. Rond 13 juli is Fiësta de las Comidas Típicas met vele soorten worsten, kazen en (gerookte) hammen.

Elk uur gaat er vanuit Córdoba een bus naar Colonia Caroya en Jésus Maria. 

Estancia Santa Catalina en La Candonga 

De volgende jezuïetenestancia is Santa Catalina, 45 km ten westen van Jesús Maria. Je volgt de RN 156 naar het stadje Ascochinga en na 8 km is er een grindweg rechts die je rechtstreeks naar de estancia leidt. Je komt bij het mooiste jezuïetencomplex van deze route. De kerk is gebouwd in Spaanse barokstijl met veel Duitse invloeden. Je ziet het al meteen aan de façade, die mooi onderhouden is. 

Het gebouw dateert uit 1622. Van binnen zijn nog een oud orgel, prachtige doeken van het lijden van Jesús en mooie beelden uit houtsnede te zien. Allemaal rondom het altaar, want de kerk zelf is vrij sober. Vooral de beelden zijn van een pure eenvoud, maar met een sterke uitstraling.

Deze estancia, waar ook woningen, werkplaatsen en scholen waren, was de belangrijkste uit de provincie. Helaas is buiten de kerk er niet veel meer van over. Toch krijg je een goede indruk als je daar rondwandelt van hoe al die estancia’s (zoals ook in Jesús Maria) functioneerden en hoe belangrijk ze waren voor de gemeenschap. Het hele complex is vrij groot, zelfs nog met een begraafplaats. 

Je kunt het vergelijken met de missiepost van San Ignacio in de provincie Misiones. Gelukkig is hier meer bewaard gebleven. Ook bij deze estancia’s leefden en werkten de paters gezamenlijk met de indianen, alleen werden deze gemeenschappen geen reducciones, maar encomiendas genoemd. Dit hele complex is privébezit en ik mocht de eer hebben de gedeelten die niet open zijn voor publiek te mogen bezoeken en ik kan je vertellen dat er gelukkig nog veel aan meubels, schilderijen en andere voorwerpen bewaard zijn gebleven. Hier vertoeft dan de familie in de zomermaanden. 

Je kunt de kerk elke dag bezoeken van 10-13 en van 15-19 uur. De estancia is open van di t/m vr. met dezelfde tijden. Januari en februari gesloten. Niet de kerk. 

Er naast heb je La Rancheria, gehuisvest in een eenvoudig huisje waar je heerlijke zelfgemaakte kazen kunt eten.

14  km Zuidelijker ligt Ascochinga, een vriendelijk dorpje aan de gelijknamige rivier, waar restaurantjes en cafés zijn en een ACA servicestation. Van hieruit is een mooie (grind)weg, de RN 156, naar La Cumbre op zo’n 41  km. Als je verder naar beneden gaat richting Salsipuedes, heb je bij El Manzano weer een afslag naar La Cumbre en op deze weg ligt zo’n 12  km verder La Candonga, een interessante kerk die midden tussen de heuvels staat. Vooral de voorgevel, die als een soort voorportaal fungeert, is apart. Simpel van vorm, maar wel al met barokinvloeden. Het interieur is ook zeer eenvoudig met een verrassend blauw beschilderd plafond, dat de weg naar de hemel moet voorstellen. De kerk dateert uit 1730. Hier stond ooit een jezuïetenestancia, Santa Gertrudis, waarvan de ruïnes, zoals de muren om het complex en een aquaduct, nog te zien zijn. Toch is het een van de charmanste kerkjes van deze route! 

Helaas is het zonder openbaar vervoer moeilijk te bereiken. 

Je kunt bij Salsipuedes via de E 53 richting Córdoba (nog zo’n 40  km) terugrijden. 

10 prachtige bestemmingen in Camino de la Historia en Argentinië