Córdoba en omstreken

Swipe

Cosquin

Wanneer je de RN 38 volgt richting het noorden kom je na ruim 20 km bij Cosquin. Het is een stadje dat bekendstaat als de hoofdstad van de nationale folklore. Maar ook in de zomermaanden een populaire badplaats voor de bewoners van Córdoba, want het ligt langs de Río Cosquin met redelijk wat stranden langs het water. 

De laatste twee weken van januari wordt hier het grootste folklorefestival (Festival Nacional de Folklore) van het land gehouden met zang, dans en toneel. Helaas is dit spektakel vrij commercieel geworden. Tegelijkertijd is er een grote nationale handwerkmarkt (Fiesta Nacional de la Artesanía Popular) waar je handgeweven tapijten, doeken en manden kunt kopen. Alles speelt zich rondom Plaza Próspero Molina en Av. San Martín af. 

Als je tijdens het festival wilt blijven, dan zijn de stranden langs de rivier een uitkomst. Net buiten het stadje is de Cerro Pan de Azúcar, een 1260 m hoge berg, waarvandaan je een fraai uitzicht hebt over de gehele omgeving. Er is een aerosilla (een stoeltjeslift) en een confitería, waar de eigenaar Carlos Gardel-freak is. Hij heeft er een klein museum (El Museo Gardeliano) van gemaakt met allerlei herinneringen aan deze man, waarvan het bronzen beeld van deze tango-zanger het opvallendste is.  

De stoeltjeslift is open van 9.30-20 uur. Zo ook het museum. 

Een ander interessant museum is Museo Camin Cosquin zo’n 3 km buiten het stadje richting La Falda links aan de RN 38. Ze hebben een grote collectie aan mineralen, fossielen en voorwerpen van de eerste woongemeenschappen in de provincie.

Open van 9-12.30 en van 15-19 uur. 

Bij Av. San Martín 560 is het toeristeninformatiebureau. Sinds een paar jaar rijdt er een moderne trein, Tren de  las Sierras, tussen Cosquin en Rodriquez de Busto een voorstadje van de stad Córdoba. Tweemaal p/dag kun je deze trein nemen. 

10 prachtige bestemmingen in Cosquin en Argentinië