Córdoba en omstreken

Swipe

Traslasierra vallei

Traslasierra betekent ‘achter de bergen’, en is een mooi berggebied ten westen van de stad Córdoba. Met als hoogtepunt nl. het Parque Nacional Quebrada del Condorito. In de vallei achter dit gebied ligt het sfeervolle vakantiestadje Mina Clavero en ten zuiden het vredelievende (hippie) dorpje Nono met een verrassend museum, Rocsen. 

Vanuit Córdoba rijd je via de RN 20 (de autopista naar Villa Carlos Paz) richting Mina Clavero. Het eerste gedeelte is wat saai qua landschap, met enorm uitgestrekte valleien. Langzaam zie je in de verte de kale bergen en rotsen van de uitlopers van Las Sierras Grandes, het thuisoord van de condor. Je gaat naar een hoogte tussen de 1900 en 2300 m. 

Vlak voor Hotel Cóndor, zo’n 70 km van Córdoba aan de RN 20, is Fundación Condor een (particulier) informatiecentrum over deze vogels en ook informatie over het flora en fauna van dit gebied. Wat verder, bij Parador el Conór, heb je enkele stopplaatsen langs de weg waar je een schitterend uitzicht hebt over de valleien. 

Hier voor je is het nationale park Quebrada del Condorito dat 360  km2 groot is en het ligt rondom een spectaculaire bergkloof (Quebrada)die 800 m diep is (zie foto)! De ingang is bij Centro de Interpretación, zo'n 1,5 km van de weg (RN 20) richting La Pampilla. De parkwachters leggen je duidelijk de wandelmogelijkheden uit, want de paden zijn genummerd nagelang de moeilijkheid en de afstand.

Er zijn wandelpaden naar enkele uitzichtposten, zoals el Balcón Norte en Sur (3 uur wandelen), waar je in alle rust de vogels kunt observeren beneden in de diepte of boven rondom de toppen. In deze Quebrada del Condorito leven de grootste vogels van Zuid-Amerika, de condor (cóndor andino) met een vleugelwijde van zeker 3 m! Neem wel een goed windjack of trui mee, want het kan er behoorlijk waaien.

Alle bussen vanuit Córdoba naar Mina Clavero stoppen bij hotel El Cóndor of bij Fundación Condor. 

Nu rijd je verder over de Pampa de Achala een wat eentonig vlak gedeelte, maar langzaam begint dan de afdaling en dat is een fantastische ervaring. Slingerend ga je naar beneden tussen de door wind en erosie gevormde rotsformaties met de meest vreemde vormen en kleuren. Er zijn ‘puntos panoramicos’ waar je kunt genieten van al dit natuurschoon. Kilometerslang kun je over de vallei turen en zelf de mooiste namen bedenken voor al die vreemde rotsvormen. Vooral eind van de middag met de ondergaande zon is dit een onvergetelijke afsluiting van deze rit naar Mina Clavero (nog zo’n 40  km). 

10 prachtige bestemmingen in Traslasierra vallei en Argentinië