Córdoba en omstreken

Swipe

Villa Carlos Paz

36  km ten zuidwesten van Córdoba aan de RN 20 ligt dé badplaats van Midden-Argentinië, Villa Carlos Paz. Gelegen langs een groot meer, Lago San Roque en de Río San Antonio. Het stadje telt 45.000 inwoners, maar ’s zomers moet je er zeker honderdduizenden bijtellen. Wil je eens een weekje genieten van lekker niets doen, je laten verwennen, zwemmen, de zon, dan kun je in dit stadje volop aan je trekken komen. Tussen januari en maart komen de inwoners van Córdoba en masse hier hun vakantie vieren. Het heeft alle faciliteiten van een goede, moderne badplaats met een tiental stranden, hoewel het grotendeels uit rotsen bestaat. 

In deze vallei leefden eens de Comechingones-indianen, die het Valle Quizquicate noemden. Toen in 1573 de stad Córdoba werd gesticht door Jerónimo de Cabrera gaf hij zijn compagnon Juan de Nadal deze streek. Hij zette er enkele estancia’s neer en in 1879 kwam dit land aan twee families toe, Paz en Cuello. Cuello kocht zich uit, toen de familie Paz expansiedrift kreeg. Er kwamen meer en meer estancia’s, zodat in 1914 een stadsplanner in de arm werd genomen. De originele boerderijen moesten plaatsmaken voor een kunstmatig meer, want er werd een grote dam, San Roque gebouwd en zo ontstond rondom dit meer het tegenwoordige stadje Villa Carlos Paz. In 1923 werd het eerste hotel gebouwd (nu de Municipalidad) en dat was het begin van de toeristenstroom. Villa Carlos Paz is helemaal ingesteld op het toerisme, het heeft grote en goede hotels, vele restaurants, bars, discotheken en casino’s. Een stadje dat in de zomermaanden dag en nacht leeft! Er is een stoeltjeslift (aerosilla) naar de 900 m hoge berg, el Cerro de la Cruz. Daarboven kun je op het terras van een confitería heerlijk genieten van het mooie uitzicht. 

De belangrijkste straten zijn Av. San Martín, Libertad, Uruguay en 9 de Julio. Hier speelt zich grotendeels alles af. Zo vind je er de meeste hotels en is er het uitgaansleven. Op het plein bij Uruguay en Blv. Sarmiento staat een zeven meter hoge koekoeksklok. Een kitscherige Zwitserse imitatie, ontworpen door de heren Neumann en Wedemeyer. Kwamen zij uit Zwitserland? Nee, het waren gewoon Argentijnen! Een leuke wandeling is vanaf deze klok over Blv. Sarmiento naar boven naar de confitería Portobello. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over het stadje en de vallei. 

10 prachtige bestemmingen in Villa Carlos Paz en Argentinië