Córdoba en omstreken

Swipe

Villa General Belgrano

Dit is een vredig ‘Beiers’ stadje 88 km ten zuiden van Córdoba, waar in de jaren veertig van de vorige eeuw de bemanning van de marineboot Graf Spee, die niet terug wilde naar Duitsland, werd geïnterneerd. Deze boot werd namelijk in 1939 voor de Argentijnse kust door de geallieerden gebombardeerd. Er woonden toen ik er was (2009) nog twee overlevenden. 

Er staat zelfs een ornament op Plazoleta...Graf Spee! Invloeden uit Beieren, Tirol en Zwitserland zijn hier duidelijk herkenbaar aan uithangborden, huizen, traditionele feesten, persoonsnamen en producten! Zeker leuk om te bezoeken ook omdat het stadje de bijnaam heeft gekregen van Fiesta (feest) stad. De eerste week van oktober komen veel Argentijnen van Duitse origine in korte leren broeken hier het ‘Oktoberfest’ vieren, compleet met Beierse muziek en drumbands, volksdans en Weisswurst met zuurkool. Het jaar wordt traditioneel gestart met het ‘Tiroler carnaval’, rondom de jaarwisseling met drie dagen feest. Vlak voor Pasen zijn er de ‘Weense deeg’dagen, waar de ‘chocoladepaashaas’ wordt gepresenteerd (La Fiesta de la Masa Vienesa). En in de winter wordt er in juli het ‘Chocolade Alpen-festival’ georganiseerd, met veel volksdansen en zelfgemaakte hete chocolade en chocoladetaarten. 

Villa Belgrano is een traditioneel dorpje in een mooie bosrijke omgeving en uniek in Zuid Amerika, want enige verwantschap met Duitsland is er vrijwel niet. Het werd gesticht in 1932 door twee Duitse families en er kwamen in de loop der jaren veel Zwitsers, Hongaren en Noord-Italianen naar deze plek. En zo groeide er een Duits-Zwitserse traditie. Av. J. A. Roca en Av. San Martín zijn de belangrijkste straten met winkels, hotels, restaurants en cafés die allemaal het Alpengevoel uitstralen. Kijk eens naar de gerechten op de menukaarten, of loop eens een cadeauwinkel binnen die vol staat met koekoeksklokken, bierpullen en hertengeweien. 

10 prachtige bestemmingen in Villa General Belgrano en Argentinië