Corfu (Korfoe)

Swipe

Corfu (Korfoe)

Dit langgerekte eiland ligt het meest noordelijk van de Ionische eilanden en is een geliefde vakantiebestemming. Het ligt een paar kilometer voor de kust van Albanië. De Corinthiërs maakten er in de 8ste eeuw v.Chr. een belangrijk handelscentrum van. Hun hoofdstad lag op het schiereilandje Analipsi. Toen zowel Athene als Sparta zijn oog op het mooie eiland liet vallen, werd Corfu in de 5de eeuw v.Chr. de aanleiding tot het uitbreken van de Peloponnesische oorlog met Sparta als winnaar. Achtereenvolgens was het eiland lange tijd in handen van de Romeinen en later de Byzantijnen. Die laatsten introduceerden de naam 'Koryfo'. Het Venetiaanse karakter overheerst echter op Corfu. Vier eeuwen laten uiteraard zijn sporen na.

Maar, ook de Britten, die er zo’n 50 jaar hebben geheerst (van 1813 tot 1864), hebben duidelijk hun stempel op Corfu gedrukt. De goede infrastructuur heeft het eiland bijvoorbeeld aan de Engelsen te danken en de Britten hebben er ook enkele mooie gebouwen neergezet. De liefde van de eilandbewoners voor de sport cricket (er is één cricketclub op het eiland en midden in Kerkyra ligt een cricketveld) en brassband muziek is natuurlijk onmiskenbaar Brits. Ook fijn is het feit dat de inwoners van Corfu, net als op de andere Ionische eilanden, veelal vloeiend Engels spreken.

In de mythologie speelt Corfu een belangrijke rol. Het was het laatste eiland dat de held uit Homeros’ Odyssee, Odysseus, aandeed voor hij na een lange reis weer herenigd werd met zijn geliefde vrouw Penelope in zijn koninkrijk Ithaka. Het eiland heeft overigens altijd al aantrekkingskracht uitgeoefend op lieden van koninklijke bloede en andere beroemdheden die er graag vakantie vierden. Bekendste voorbeeld is keizerin Elisabeth van Oostenrijk (Sissi) die een fraai paleis op het eiland liet bouwen. Tevens fungeert het eiland vaak als decor voor televisieseries en films. De James Bondfilm For your eyes only is bijvoorbeeld op Corfu opgenomen. Corfu is net als de andere Ionische eilanden heel groen en vruchtbaar. Dit komt omdat er ’s winters veel regen valt. Daardoor droogt de bodem in de warme lentes en zomers niet uit en blijft alles sappig groen. Cipressen en olijfbomen zijn dé bomen van het eiland. Olijfolie is het bekendste exportproduct. Corfu is ook bekend van de kumquat, een klein soort sinaasappel die nergens anders in Europa voorkomt, maar zijn oorsprong in China heeft. Er wordt onder meer likeur van gebrouwen die in mooie flessen overal te koop is. Verder is het eiland geliefd om zijn mooie zandstranden, de prachtige baaien en het feit dat het er over het algemeen in de zomer iets minder heet is dan op de eilanden in de Egeïsche Zee.

Corfu is overigens een fantastisch eiland voor wandelaars en er kunnen mooie fietstochten gemaakt worden. Het eiland kan ingedeeld worden in het noorden, het midden en het zuiden. Het Noorden is bergachtig en heeft mooie baaien en idyllische dorpjes. Het midden, waar Kerkyra ligt, is vrij heuvelachtig en de laagvlaktes van het zuiden zijn overdekt met miljoenen olijfbomen en cipressen.

# Oppervlakte: 592 km2

# Kustlijn: 217 km

# Inwoners: ca 120.000

# Hoofdstad: Kerkyra of Corfu-Stad

10 prachtige bestemmingen in Corfu (Korfoe) en Griekse Eilanden