Corfu (Korfoe)

Swipe

Achilleion (Paleis Keizerin Sissi)

Het Achilleion is een van de grootste toeristische trekpleisters van Corfu. Het zomerverblijf van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sissi, en haar echtgenoot keizer Franz Josef ligt op ongeveer 20 km onder Corfu-Stad bij de plaats Gastouri. Het neoklassieke gebouw (sommigen noemen het kitsch) werd tussen 1890 en 1892 gebouwd en werd genoemd naar Sissi’s favoriete held uit de Griekse mythologie, Achilles. Sissi werd op slag verliefd op Corfu toen ze er op vakantie was. In die tijd kreeg ze een enorme interesse voor de Griekse mythologie. Sissi was niet echt gelukkig in haar huwelijk en met haar rol als keizerin. Toen haar geliefde zoon ook nog zelfmoord pleegde, trok ze zich steeds vaker maandenlang terug in haar zomerverblijf.

Enkele vertrekken van het paleis zijn ingericht met meubels van zijn koninklijke bewoners. Het Achilleion is rijkelijk gedecoreerd met beelden, schilderijen en muur- en plafondschilderingen. Bij binnenkomst in het paleis, via de hoofdingang, komt de bezoeker in de ruime indrukwekkende hal. Rechts van de hal bevindt zich een kapel met iconen en links bevindt zich de imposante in Renaissance stijl opgetrokken, eetzaal, een rookkamer en de kamer van de Keizer.

In de prachtige tuin van het paleis staan enkele beelden die teruggrijpen op de mythologie. Vooral dat van de stervende Achilles is beroemd. Van hieruit heeft de bezoeker een spectaculair uitzicht over de Ionische Zee. Een stenen brug, de Kaiser’s Bridge vlakbij de drukke badplaats Benitses hoort tevens bij het Achilleon. Deze werd speciaal aangelegd voor de keizer zodat hij gemakkelijk bij zijn jacht kon komen.

Toen Elisabeth in 1898 werd vermoord, erfde haar dochter Gisela het paleis, maar die verkocht het al snel aan de Duitse keizer Wilhelm II. In 1914 werd het eigendom van de Griekse staat. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog was het een militair hospitaal. Het witte paleis werd in 1994 helemaal opgeknapt voor de EU-top en is dagelijks te bezoeken.

Leuk voor kinderen

# Het schelpenmuseum in Benitses. Herbergt een grote collectie schelpen, fossielen, sponzen, koralen en opgezette zeedieren.

10 prachtige bestemmingen in Achilleion (Paleis Keizerin Sissi) en Griekse Eilanden