Corfu (Korfoe)

Swipe

Analipsi

Een paar kilometer onder de stad ligt het schiereilandje Analipsi, waar zich het antieke Kerkyra bevond en waar nu het vliegveld op ligt. Hier stond bijvoorbeeld de tempel van Artemis waarvan een deel is te zien in het Archeologisch Museum. Op weg naar Analipsi passeert u de baai van Garitsa waar aan de rand ervan het mooie 11de eeuwse kerkje van de heiligen Jason en Sosipatros staat.

Niet ver ervandaan bij Kanoni het schiereiland staat Mon Repos, gebouwd in 1831 en ooit de zomerresidentie van de Griekse koninklijke familie. In 1921 werd prins Philip, de man van koningin Elizabeth van Groot-Brittannië er geboren als zoon van een Griekse prins. Toen Keizerin Elisabeth van Oostenrijk (Sissi) hier in 1861 vakantie vierde, was ze zo onder de indruk van Corfu dat ze er prompt zelf een zomerverblijf liet bouwen. (zie hieronder). Het gebouw is nog niet zo lang geleden gerestaureerd. In de parkachtige omgeving rond de residentie ligt de opgraving van Palaiopoli, in de oudheid de marktplaats van Corfu. Resten van de markt, de tempel van Kardakios en Romeinse baden zijn er te zien. Kanoni op het puntje van de landtong is genoemd naar het kanon dat hier door de Fransen in 1798 werd neergezet.

Het veelgefotografeerde uitzicht op de eilandjes Vlacherna en Muizeneiland (Pontikonissi) is het visitekaartje van Corfu. Vlacherna, waarop het witte klooster van Panagia staat, is via een steiger over het water te bereiken. Van daaruit kunt u met een bootje naar het met bomen overdekte Muizeneiland. Hierop staat een klein Byzantijns kerkje.

10 prachtige bestemmingen in Analipsi en Griekse Eilanden