Corfu (Korfoe)

Swipe

Kerkyra (Corfu-Stad)

Velen noemen Kerkyra een van de mooiste steden van Griekenland en daar zit zeker wat in. De oude stad lijkt nauwelijks door de tijd aangetast en doet met zijn hoge huizen, de nauwe (trap)straatjes, de luiken voor de ramen, de balkonnetjes met de vogelkooitjes en het wasgoed dat hoog boven de straat van raam tot raam hangt te drogen, Italiaans aan. Een van de naar verluidt mooiste pleinen van het land ligt ook al in Kerkyra: de gezellige parkachtige Spianada, oftewel wel Esplanade, waarop het eerder genoemde cricketveld ligt.

Tegenover het plein aan de autovrije Odos Eleftherios ligt de Liston, een fraaie boulevard met hoge huizen waar onder stenen bogen talloze terrasjes liggen. Deze arcaden stammen uit de tijd van de Franse bezetting (1791-1803) en zijn gebouwd naar het voorbeeld van de galerijen van de Rue de Rivoli in Parijs. In die tijd was het flaneren langs deze mooie straat alleen voorbehouden aan de Rich and Famous, nu is het vooral in de zomer een drukte van belang met stedelingen die hier hun dagelijkse volta (avondwandeling) maken en veel, heel veel toeristen.

Naast het cricketveld herinnert ook nog het paleis van St. Michael en St. George, gebouwd van marmer uit Malta, aan de Britse tijd. Het was het verblijf van de Engelse gouverneur destijds en bood onderdak aan de Orde van St. Michael en St. George, de schutspatronen van de Britse diplomatieke dienst. In het gebouw is nu o.a. het Museum voor Aziatische kunst gehuisvest. Achter de Liston begint de Odos Agio Spyridonos. Hieraan bevindt zich de gelijknamige beroemde kerk die druk door de inwoners van het eiland en andere gelovigen wordt bezocht. Agio Spyridonos is namelijk de patroonheilige van Corfu. Vier keer per jaar, op Palmzondag, Paaszaterdag, 11 augustus en de eerste zondag van november, wordt de zilveren kist met de overblijfselen van Spyridon in een processie door de stad gedragen. Leuk om mee te maken.

Vlakbij deze kerk, dichtbij de Oude Haven, staat de kerk van Panagia Spilliotissa (de Madonna van de grot) die aan de onthoofde Heilige Theodora is gewijd, de tweede belangrijkste heilige van het eiland. Aan de Odos Evyneou Voulgareos achter de Spianada, grenst het mooie Platia Dimarchiou. Aan dit pleintje staan het Venetiaanse stadhuis en de katholieke kathedraal, allebei uit de 17de eeuw. Kerkyra kent twee forten: het oude en het nieuwe fort. De ingang naar het oude fort, de Palaio Frourio, ligt tegenover de Spianada. In 1550 werd het fort gebouwd door de Venetianen. De Engelsen bouwden er later wallen omheen. Om het fort ligt een brede gracht waarover een brug loopt.

Het nieuwe en veel indrukwekkender fort (Neo Frourio) ligt achter het oude centrum aan de Platia Solomou. De Venetianen bouwden dit bolwerk in 1576 om de stad beter te kunnen verdedigen tegen de Turken die tevergeefs erg hun best hebben gedaan de Ionische eilanden in handen te krijgen. Het fort heeft twee erg mooie zeer goed bewaard gebleven toegangspoorten.

Musea in Kerkyra

# Archeologisch museum gevestigd aan de Odos Vrailas.

# Byzantijns Museum. Hier is een grote collectie iconen en andere religieuze kunst tentoongesteld. Het museum is gevestigd in de Onze Lieve Vrouwe van Antivouniotissakerk aan de Odos Arseniou.

# Solomos Museum, Odos Arseniou. Het huis van de bekende van Corfu afkomstige dichter Dionysios Solomos (1798-1857).

# Keramiek Museum. In dit museum is een grote collectie keramiek uit Corfu te zien. Het is gevestigd in het Nieuwe fort.

Leuk voor kinderen:

# De zeepfabriek van Patounis. Dit bedrijf maakt al een eeuw lang op ambachtelijke wijze olijfoliezeep. De bezoeker kan het fabricageproces precies volgen en uiteraard is er een winkeltje waar de zeep gekocht kan worden. De fabriek is te vinden aan de Odos Ioannis Theotoki, vlakbij het San Roccoplein.

10 prachtige bestemmingen in Kerkyra (Corfu-Stad) en Griekse Eilanden