Corn Islands

Swipe

Corn Islands

De Corn Islands zijn twee eilanden die 83 km uit de kust bij Bluefields liggen. Ze behoren tot de autonome regio RAAS. De oppervlakte van de grootste is 10 km2 en van de kleinste, Little Corn, 2,9 km2. Ze hebben beide een bosrijke kern. De naam ‘Corn’ zou afgeleid zijn van het Spaanse ‘carne’ dat ‘vlees’ betekent. Voor Engelse piraten in de zeventiende eeuw waren de eilanden een plek om proviand in te slaan. Vlees was toen in ruime mate aanwezig.

In de tijd van de Spaanse ontdekkingstochten maakten westerlingen voor het eerst kennis met de oorspronkelijke bewoners van de Corn Islands. De Kukras, zoals zij heetten, kwamen van de Caribische kust. Ze waren jagers en vissers maar leefden ook van land-bouw. Toen Engelse, Nederlandse en Franse piraten in de zeventiende eeuw de Nicaraguaanse oostkust overspoelden, maakten zij deze inheemse stam tot slaaf. Mede door de komst van Miskitos verdwenen zij uiteindelijk. In de achttiende eeuw streken Engelse kolonisten neer die handel dreven met het vasteland. De eilanden vielen onder Britse supervisie. Op 27 augustus 1841 kwam kolonel McDonald, gouverneur van de Republiek Honduras, naar de eilanden. Hij riep in naam van Koningin Victoria van Engeland de afschaffing van de slavernij uit. Hierdoor werden 98 mensen van de een op de andere dag volwaardig burger.

Er wonen 8300 mensen waarvan 4000 Miskito’s. Het andere deel van de bevolking is creool en stamt af van de inheemsen en Engelsen. Men spreekt Engels, Spaans en Miskito. De bevolking leeft van het toerisme en de visserij waarvan de kreeftvangst een groot deel uitmaakt. Typische gerechten zijn Rondón en krabsoep ofwel Sopa de Cangrejos.

Een belangrijke feestdag is 27 augustus. Men viert dan het Feest van de Crab ofwel de afschaffing van de slavernij. Het verhaal gaat dat de nieuwbakken burgers alleen krab hadden om een feestmaal aan te richten.

De eilanden zijn tropische juwelen, maar arm. De infrastructuur is niet optimaal. Informeer naar de bootschema’s en eventueel onveilige plekken. Er zijn wat winkels en eetgelegenheden gevestigd, maar je bent grotendeels afhankelijk van de hotels. Cocosbrood is een specialiteit die bij lokale bakkertjes te krijgen is.

10 prachtige bestemmingen in Corn Islands en Nicaragua