Corn Islands

Swipe

El Castillo

Dit is een van de plekken waar de Spanjaarden een fort optrokken. La Fortaleza de la Inmaculada Concepción is in 1675 gebouwd bij een stroomversnelling in de rivier San Juan. Deze stroomversnelling, de Raudal del Castillo, was onderdeel van La Ruta del Oro de Moctezuma. Ze werd ook wel de Raudal los Diablos (duivelse stroomversnelling) genoemd. Later lag dit punt ook op een andere goudroute. De fortuinzoekers tijdens de Californische goudkoorts trokken hierlangs van oost naar west. De strategische ligging zorgde door de eeuwen heen voor veel reizigersverkeer en een levendige gemeenschap.

Bij het fort hield Rafaela Herrera, de dochter van de omgekomen commandant, in 1769 de Engelsen tegen. Zij probeerden via de Caribische Zee verder op te rukken. Elf jaar later lukte het admiraal Nelson wél met 200 man maar de victorie duurde niet lang; spoedig werden ze overvallen door tropische parasieten en de beruchte Gele Koorts. Nelson keerde met tien man huiswaarts.

Bezienswaardigheden

Intur heeft informatie over het bezoeken van lokale gemeenschappen en thermale bronnen, kanoën, paardrijtochten, wandelingen door het oerwoud en gidsen.

Het fort biedt een geweldig uitzicht over Lago Cocibolca, Río San Juan en de wijde omtrek. In een van de ruimten is het Centro Cultural ‘José Coronel Urtecho’ ondergebracht. Hier vind je interessante informatie over bijvoorbeeld El Castillo tijdens de goudkoorts en de plannen voor het veelbesproken interoceanisch kanaal. Nicaragua was destijds een van de drie opties voor een kanaal dat de Pacifische met de Atlantische Oceaan zou verbinden. De isthmus van Tehuantepec in Mexico was een tweede en de derde optie, Panama, werd de uiteindelijke winnaar. Nicaragua is lang een grote kanshebber geweest maar de politieke invloed op de uiteindelijke keuze was groot. In 2015 gaat men toch met de bouw van dit kanaal beginnen dat in 5 jaar gereed moet zijn. Niet minder dan 50.000 mensen werken aan het project mee en nog eens 200.000 mensen zullen gaan werken aan de bouw van resorts, havens en andere infrastructurele werken. In 2020 wordt het kanaal, een reusachtige concurrent van het Panama-kanaal, geopend! De hele week geopend van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang $2.

Vanaf het bolwerk heb je een magnifiek uitzicht op de bochtige rivierloop en raudal El Castillo, met op de achtergrond heuvels en woud. Tussen al het groen vallen de kleurrijke daken van het dorp extra op. Het fort verkeert in goede staat en er zijn cellen te zien, kanonskogels en voorwerpen die men in de omgeving vond. De eerste Europeaan die de monding van de San Juanrivier bereikte, Diego de Machuca, sprak al over een raudal of stroomversnelling. Hij gaf deze bocht in de rivier zijn eigen naam. Broeder Alonso Ponce sprak 51 jaar later van drie gevaarlijke stroomversnellingen. Waarschijnlijk ontstonden ze door tectonische en vulkanische activiteit. Men denkt dat drie grote aardbevingen in de zeventiende eeuw de bedding van de rivier gelift hebben. Bekend zijn nu raudal El Toro, El Castillo en El Machuca; ideaal voor raften. Vanaf de kade loop je in ongeveer tien minuten naar de vlindertuin. Iedere dag open van 8.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt $1.

Een praktische rondgang door het dorp

Tegenover de aanlegplaats ligt comedor El Viajero. Hier serveert men comida corriente voor C30. De hele week geopend van 6.00 tot 22.00 uur. Ook zit hier een kantoor van Intur, met openingstijden op maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 11.00 en van 14.00 tot 17.00 uur.

Loop je vanaf de kade naar links langs het water dan vind je na de kerk, vóór de bocht naar links een mintgroen huis. Dit is comedor Aide en hier kun je goedkoop en lekker met de familie mee-eten.

Ook kun je de bocht naar links nemen en de brug oversteken. Daar liggen iets verder aan de rivier restaurante y bar Las Vegas en Las Brisas, met een eenvoudig menu. Geopend van 12.00 tot 21.00 uur.

Het houten Hospedaje Aurora hangt boven het water na een minuut lopen, rechts vanaf de kade. Men verhuurt basic kamers zonder fan voor C40 per persoon en C50 mét fan. Gemeenschappelijk sanitair; geen stromend water. Op de eerste verdieping is een veranda met zitje, hangmat en uitzicht op de rivier.

Op de heuvel achter de kade ligt Hotel Albergue. Het houten gebouw herbergt eenvoudige kamers en is vooral geschikt voor groe-pen. In een grote ruimte staan schommelstoelen en een eettafel. Vanaf het balkon heb je uitzicht op de rivier. Kamers kosten $15 per persoon per nacht, inclusief ontbijt. Twee personen betalen $28; gemeenschappelijk sanitair.

Bar y restaurante El Cofalito heeft een veranda boven de rivier en je kunt er van de kaart eten voor gemiddeld C90; ontbijt C45; iedere dag geopend van 7.00 tot 21.00 uur. Links van de kade.

Iets verderop, aan de rechterkant, ligt hospedaje Manantial; basic kamers met fan voor C40 per persoon; gemeenschappelijk sanitair.

Hospedaje Universal links aan het water is ook eenvoudig maar een betere keus, alhoewel de kamers geen fan hebben; C50 per persoon; gemeenschappelijk sanitair.

Vervolgens ligt rechts de rooms-katholieke kerk en ertegenover aan het water een speeltuin. Verderop links ligt het politiebureau.

Ga je bij het ‘plein’ rechtsaf, dan vind je aan de rechterkant Hotel Richarson, eenvoudig maar netjes, met kamers voor $10 per persoon en $15 voor twee personen; eigen douche en toilet; 9283-0192.

10 prachtige bestemmingen in El Castillo en Nicaragua