Corn Islands

Swipe

San Juan del Norte

San Juan de Nicaragua, zo zou de Spaanse koning het stadje in 1846 genoemd hebben. De naam veranderde in San Juan del Norte toen het heiligenbeeld San Juan uit het nóórden van Spanje werd overgebracht. De naam heeft dus niets met de ligging ten opzichte van San Juan del Sur te maken. Dié stad ligt namelijk meer naar het noorden.

San Juan del Norte is het meest Caribische plaatsje van het land en het doet denken aan het slaperige Placencia in Belize. Mooie Caribische huizen staan verspreid langs grasvelden en een stelsel van betonnen paden maakt het dorp tot een geheel. Er heerst een gemoedelijke en vriendelijke sfeer en het is opvallend schoon. De bewoners houden regelmatig schoonmaakacties. Het plaatsje is welvarend door de kreeftvangst en, naar men zegt, drugsvondsten.

Vanuit de riviermonding van de San Juan vaart de boot richting een natuurlijke, zwarte zanddijk. Vervolgens draait hij de Río Indio op waaraan San Juan del Norte ligt. Het oorspronkelijke stadje is na de burgeroorlog in de jaren tachtig verlaten. De bevolking wilde niet meer herinnerd worden aan de plek waar veel jonge bewoners in de strijd omkwamen. Het werd in 1984 verwoest en in 1991 met behulp van Engeland en Spanje op de nieuwe plek weer opgetrokken. In 1995 begon men met het herstel van de oude stad.

De week van 24 juni staat in het teken van het patroonsfeest. De bewoners organiseren dan stierrijden, een koninginneverkiezing, voetbal- en bokswedstrijden en dansfeesten.

San Juan del Norte is een goede uitvalsbasis voor trips naar het Gran Reserva Río Indio-Maíz. Je kunt er zwemmen in een van de lagunes zoals Laguna Azul of het oude San Juan en de begraafplaats bezoeken. Voor sommige bestemmingen is een boot noodzakelijk. Bewoners die er een hebben, zijn graag bereid je te brengen en rond te leiden tegen een zeker tarief. Je kunt ook vragen naar Edgar, ofwel Rastaman. Hij werkt al jaren in het toerisme, organiseert tours en heeft een aantal cabañas te huur. Vaak staat hij op de pier als de boot uit San Carlos aanlegt en hij is makkelijk te herkennen aan zijn rastahaar. Hij kan een dagtochtje regelen met een bezoek aan het oude San Juan, de begraafplaats en een lagoon waar je kunt zwemmen. Voor een jungletocht rekent hij $150 voor twee personen, inclusief twee overnachtingen op een ranch, maaltijden en een extra gids tijdens de drie dagen in het woud.

10 prachtige bestemmingen in San Juan del Norte en Nicaragua