Cornwall County

Swipe

Hanover Parish

In het uiterste noordwesten van Jamaica ligt Hanover Parish, na Saint Andrew (met Kingston Parish) het op een na kleinste district van Jamaica. Het heeft niets met het Duitse Hannover te maken. Het kreeg op 12 november 1723 zijn naam en het was de Britse vorst koning George I die de naamgever was: hij stamde uit het huis van Hanover.

In Hanover werd Sir Alexander Bustamante (1884 – 1977) geboren als William Alexander Clarke. Bustamante werd er later door hem zelf aan toegevoegd, naar zijn zeggen als eerbetoon aan de Spaanse kapitein Bustamante die hem, naar men aanneemt, op 5-jarige leeftijd adopteerde. Hij werd in 1969 aangewezen als nationale held van Jamaica en behoort dus tot één van de zeven nationale helden die Jamaica kent. Hij ligt begraven in het National Heroes Park in Kingston. Kijk bij: Algemene informatie, Geschiedenis van Jamaica, De nationale helden.

Lucea

De hoofdstad van Hanover, met nauwelijks 6.600 inwoners, is een bezoek waard als je toch in de buurt bent. De naam van het dorp is waarschijnlijk ontleend aan de naam van een (buitenechtelijke) zoon van Columbus: Louis.

De pittoreske haven, aan drie zijden door heuvels omringd, is een van de leukste havens van Jamaica. Vroeger was de haven van grote economische betekenis, er werden tal van (land- en tuinbouw)producten verscheept die weliswaar grotendeels voor binnenlandse consumptie bestemd waren, maar die de plaats toch, vanaf het midden van de 18e eeuw, het nodige aanzien gaven. Vooral de door- en uitvoer van bananen, suikerriet en de Jamaicaanse yam maakte de haven groot. Yam is de naam voor een groot soort aardappel, vaak vergeleken met de zoete aardappel, die op tal van manieren bereid kan worden en lange tijd, zeker voor de slaven, volksvoedsel nummer 1 was op Jamaica.

Met de verbetering van de infrastructuur op het eiland werd transport over de weg steeds belangrijker, maar het duurde tot het midden van de jaren 1960 voordat de laatste bananenboot Lucea verliet. In 1983 werd de haven om economische redenen gesloten voor vrachtverkeer.

Fort Charlotte werd in 1761 voltooid en diende voor de bescherming van de haven. Er is echter nooit een schot gelost uit de batterij kanonnen. Direct in de omgeving bevindt zich het Rusea High School complex, sinds 1982 deel uitmakend van de Hanover Middelbare school. Het complex is gevestigd in oude barakken, die in 1843 gebouwd werden als onderkomen voor de in Fort Charlotte gelegerde soldaten.

De klokkentoren van Lucea (let op de Korinthische zuilen) wordt nog steeds als zodanig gebruikt en doet al dienst sinds 1817, toen behorend tot het vroegere gerechtsgebouw. Ook de oude gevangenis uit 1776 is hier vlakbij. Tegenwoordig is hier het Hanover museum gevestigd.

Als je in Lucea bent moet je zeker een bezoek brengen aan een van de oudste kerken op Jamaica: de Lucea Parish Church (of Hanover). Het is een voormalige baptistenkerk, gebouwd in 1725. Men beweert dat er vroeger een tunnelverbinding was tussen de kerk en Fort Charlotte, zodat men in tijden van oorlog gemakkelijk een veilig heenkomen kon zoeken.

10 prachtige bestemmingen in Hanover Parish en Jamaica