Cornwall County

Swipe

Trelawny Parish

Het district is ontstaan in 1770 en genoemd naar de toenmalige gouverneur van Jamaica: Sir William Trelawny (1722 – 1772). Eigenlijk uit nood geboren. Men was voor veel zaken aangewezen op de hoofdsteden van St.Ann of St.James en die waren zo veraf gelegen dat de boeren, de belangrijkste economische bevolkingsgroep, een eigen administratief centrum eisten. Het werd Martha Brae, maar dat lag weer te ver uit de kust om effectief te kunnen zijn. Met de aanwijzing van Falmouth waren alle problemen opgelost.

Het gebied vormde vanwege de suikerindustrie een van de belangrijkste economische pijlers van het land. Aanvankelijk was het een onherbergzaam oord en dat was de belangrijkste reden dat veel gevluchte slaven (Maroons) hier hun toevlucht zochten.

Hun vrijheidsdrang was groot en de Britse regering trachtte hun strijdlust in te tomen door het huidige Trelawny middels een overeenkomst in 1739 aan de Maroons toe te wijzen. Lange tijd ging dat goed, maar tijdens de opstand van de Maroons in 1795 botsten beide groepen opnieuw. De Britten verbanden vele Maroons naar Canada en naar Sierra Leone.

In 2007 was Trelawny Parish voor het laatst in het wereldnieuws toen de openingsceremonie voor de strijd om de wereldbeker cricket, een buitengewoon populaire sport op Jamaica, er plaats vond.

Falmouth

De hoofdstad van Trelawny Parish is Falmouth. Als je er bent moet je er zeker een kijkje gaan nemen. Veel oude huizen, zowel van steen als van hout zijn opgetrokken in de typisch Jamaicaans Georgiaanse stijl en fraai onderhouden, beter dan waar dan ook op Jamaica. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het gerechtsgebouw, het postkantoor of de St.Peter anglicaanse kerk.

De stad werd gesticht in 1769 door Thomas Reid die de naam ontleende aan Falmouth, de geboorteplaats van de sinds 1768 regerende gouverneur van Jamaica: Sir William Trelawny. De stad ontwikkelde zich in hoog tempo en was groeide aan het einde van de 18e eeuw uit tot een van de belangrijkste havenplaatsen op Jamaica. Als gevolg daarvan vestigden er zich veel vooraanstaande planters, gevolgd door tal van handelaren en ambachtslieden. De stad werd ook een belangrijk centrum van de slavenhandel. Mede als gevolg van het verbod daarop liep de economische betekenis in de eerste helft van de 19e eeuw snel terug.

Een van de zoons van Bob Marley, Ky-Mani, werd in Falmouth geboren. Zijn moeder, Anita Belnavis, was een bekende tafeltennisster die Marley ontmoette tijdens een tafeltennistoernooi. Van Bob Marley is bekend dat hij een groot liefhebber van die sport was. Ky-Mani heeft zijn vader nauwelijks gekend, die overleed toen hij zes jaar was. Hij trad wel in zijn voetsporen en bracht diverse albums uit waaronder een album met veel covers van zijn vader.

Wil je een spectaculair schouwspel gadeslaan nabij Falmouth? Maak dan een uitstapje naar Glistening Waters. Het is een van de vier plaatsen op de wereld waar een vermenging van fosfor met zout en zoet water prachtig verlichte, steeds wisselende lichtbeelden in het water toveren. Deze excursie wordt niet alleen vanuit Falmouth, maar vanuit diverse plaatsen langs de kust aangeboden.

Martha Brae

Ongeveer 3 kilometer uit de kust ligt het plaatsje Martha Brae, oorspronkelijk aangewezen als hoofdstad van Trelawny Parish. Het ligt aan de gelijknamige rivier en het is juist die rivier die het plaatsje populair maakt.

Matha Brae ontspringt hoog in Cockpit Country en was vroeger een belangrijke rivier voor het transport van landbouwproducten die vanuit Falmouth verder getransporteerd werden.

De naam is een verbastering van de oorspronkelijk Spaanse naam: Rio Mateberion. Een ander verhaal vertelt dat de rivier genoemd werd naar een Taíno indiaan. Deze indiaan, Martha Brae, werd door de Spanjaarden gefolterd omdat hij de plaats van een hoeveelheid goud, verborgen in een van de vele grotten langs de rivier, niet wilde prijsgeven. Uiteindelijk moest hij toegeven en wees de Spanjaarden de grot. Zij wilden het goud meenemen naar de kust, maar nauwelijks op weg veranderde de loop van de rivier en sleurde de Spanjaarden mee, die allen omkwamen. Het goud spoelde terug de grot in en de natuur sloot deze hermetisch af. De grot werd zo onzichtbaar dat heden ten dage nog steeds naar het goud gezocht wordt.

Tegenwoordig is Martha Brae de opstapplaats voor een bijna 5 kilometer lange tocht over de rivier op een bamboevlot. In 1,5 uur bereik je de kust op precies dezelfde manier zoals vroeger de landbouwproducten werden vervoerd.

Verder naar het oosten reizend is er nog een tweetal plaatsjes die je aandacht vragen: Duncans en Rio Bueno.

Duncans staat bekend om zijn prachtige en (nog) rustige stranden, bekend onder de naam Silver Sands. Het dorp ligt vrijwel aan de kust en minibusjes voeren veel dagjesmensen aan die bij de enige plaatselijke bezienswaardigheid (de klokkentoren) worden afgezet. Aan de kust bevinden zich enkele vier- en vijfsterren resorts, waar het heerlijk, maar tamelijk prijzig, toeven is.

Rio Bueno is een historisch vissersplaatsje waar de visserij nog op ambachtelijke manier wordt beoefend. Ook hier schijnt Columbus voor het eerst voet aan land gezet te hebben. Feit is dat de diepste haven van Jamaica zich hier bevindt. Het dorp bezit enkele fraaie huizen in Jamaicaans Georgiaanse stijl, je vindt er de overblijfselen van het 18e-eeuwse fort Dundas (in de omgeving zijn overigens meer restanten van oude kastelen). Ook kun je een kijkje nemen bij de pittoreske anglicaanse St.Mark kerk uit 1833 en overblijfselen van de baptistenkerk die in 1901 in gebruik werd genomen.

The Cockpit Country

Een ruig en woest gebied, voor het grootste gedeelte in Trelawny Parish, doorsneden door kloven en rivieren, met een prachtige vegetatie waaronder het enige stukje tropisch regenwoud dat op Jamaica te vinden is. Delen van Cockpit Country liggen in St.James Parish, St.Elizabeth Parish, St.Ann Parish, Manchester Parish en Clarendon Parish. Er zijn tal van inheemse planten en dieren te spotten, nog steeds worden er items ontdekt die nieuw zijn of waarvan men dacht dat ze niet op Jamaica voorkwamen.

Het is geen gebied om zonder goede gids te voet te gaan bekijken, maar als wandelaar krijg je natuurlijk wel de beste indruk van het gebied. Er zijn tientallen mogelijkheden om de pracht en schoonheid van Cockpit Country te ontdekken, wil je het te voet doen dan is het uittrekken van enkele weken geen verkeerde planning. Je kunt van de ene naar de andere plaats reizen, vanuit vele plaatsen worden begeleide tochten aangeboden. Eén- en meerdaagse excursies met gebruikmaking van een 4-WD behoren ook tot de mogelijkheden. Natuurlijk worden er dagtochten georganiseerd naar de vele (natuurlijke) bezienswaardigheden die het gebied rijk is.

Ga je op eigen gelegenheid op onderzoek uit met een auto, dan is het niet alleen de aard van het terrein dat het je moeilijk maakt, ook (en misschien wel vooral) de rijstijl van de Jamaicanen die bekend zijn in dit gebied zullen je parten spelen.

Zoals eerder opgemerkt: het is het gebied dat de Maroons ooit als thuisland kregen toegewezen en je zult er dan ook vele ontmoeten. Voor die tijd gebruikten ze het als toevluchtsoord omdat het gebied vrijwel ontoegankelijk was voor de Spaanse en Britse troepen.

Je kunt diverse routes volgen die je de schoonheid van het land tonen. Je kunt gebruik maken van Escarpments van west naar oost, van de Barbeque Bottom Road die je van noord naar zuid voert of de oudere Troy Trail in het westen en de Quick Step Trail om er maar eens een paar te noemen.

Ben je een liefhebber van speleologie dan kun je in Cockpit Country, onder begeleiding van een gids, je hart ook ophalen.

Raadpleeg altijd de plaatselijke toeristenorganisaties voor gedetailleerde informatie en ga nooit zonder voldoende basiskennis het gebied in. Laat op de plaats van waaruit je vertrekt je geplande route achter.

De beste plaatsen om te starten zijn Flagstaff, Maroon Town, Accompong, Windsor, Wait-A-Bit/Litchfield en Sherwood Content. De plaatsen zijn over het algemeen gelegen in het binnenland en kunnen, afhankelijk van je uitgangspunt, over redelijk goede wegen in enkele uren bereikt worden.

10 prachtige bestemmingen in Trelawny Parish en Jamaica