Corrientes en omstreken

Swipe

Corrientes en omstreken

De stad Corrientes is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en het vertrekpunt naar een interessant natuurspektakel, Los Esteros del Iberá, een enorm water- en moerasgebied, zo groot als de helft van België. Het is met het natuurpark Pantanal in het zuidwesten van Brazilië uniek in Zuid-Amerika.

Neem zeker enkele dagen de tijd voor een bezoek aan dit natuurgebied, niet alleen omdat het moeilijk te bereiken is, maar het is nog zo puur. Daar bedoel ik niet alleen de natuur mee, maar vooral de commerciële exploitatie, er is bijna geen toerisme. Je overnacht in goede hostería’s of estancia’s, maar je bent wel helemaal van de moderne wereld afgesloten. Dat merk je ook in de provincie, waar op het uitgestrekte platteland het leven nog rustig voortkabbelt.

Corrientes is de provincie met legendes, mysteries en magische stromingen, mede doordat een groot deel van de bevolking niet alleen op het platteland woont, maar ook afstamt van de Guaraní-indianen. De mengeling van katholicisme en indianencultuur is hier net zo aanwezig als in het noordwesten van Argentinië. Niet voor niets wordt in het stadje Itati de grootste processie van het land gehouden. Maar de ‘heilige grond’ van Gauchito Gil of de beeltenissen van San La Muerte (de heilige dood), die je in Corrientes kunt bewonderen heeft meer met magie te maken. Niet voor niets was de Amerikaanse schrijver Graham Greene gefascineerd door deze merkwaardige verschijnselen. Maar het carnaval in Corrientes is het grootste en meest spectaculaire van Argentinië, en door al zijn pracht en praal sta je weer met beide benen op de grond.

Resistencia is de hoofdstad van de provincie Chaco en de binnenstad staat vol met honderden beeldhouwwerken. Niet voor niets wordt het ‘de stad van de beeldhouwwerken’ genoemd. Maar ook heeft het een levendig cultureel leven, waarvan el Fogón de los Arrieros het bekendste is. Dit cultureel centrum heeft niet alleen een bonte verzameling aan kunst, maar er worden ook litteraire en muzikale avonden gehouden. Corrientes en Resistencia zijn niet zo bekende (toeristische) gebieden, maar waar ik je wel graag deelgenoot van wil maken.

10 prachtige bestemmingen in Corrientes en omstreken en Argentinië