Corrientes en omstreken

Swipe

Rondom Resistencia

Isla del Cerrito

Op een kleine 60 km ten oosten van Resistencia bevindt zich Isla del Cerrito, een eiland op de kruising van de Río Paraná en Río Paraguay, 120 km2 beschermd gebied. Hier ligt het gehuchtje Cerrito, dat rond 1870 een fort was van de Argentijnse marine. Want aan de overkant kun je Paraguay zien liggen. De officiershuizen en de gemeenschappelijke ruimtes zijn nu ruim 100 jaar later opgeknapt en gerestaureerd. Dit gehuchtje is een waar ‘weekendparadijs’ geworden voor de bewoners van Resistencia en Corrientes. Het is er heerlijk rustig, je kunt er watersporten, wandelen en wat alle Argentijnen doen, een asado (Argentijnse barbecue) opzetten. Er zijn speciale stenen tafels en haarden waar je kunt barbecuen. Maar het dorpje is voor de bezoeker een verrassing. Je krijgt het gevoel dat je in het zuiden van de Verenigde Staten bent.

Meer een dorpje aan de Mississippi, zo op een zwoele warme namiddag, wanneer de eerste krekels zich laten horen en waar de oude bewoners in doorgezakte stoelen op grote veranda’s zitten. Waar opa een pijp rookt en oma zacht de kat op haar schoot aait. Nee, je bent hier niet aan de delta van de Mississippi, maar aan de delta van de Río Paraguay en Río Paraná in Cerrito, waar de meeste huizen met grote veranda’s eromheen worden opgeknapt en waar je een terug-in-de-oude-tijdgevoel krijgt. Er rijdt zelfs een primitief treintje door dit gehuchtje. Het grootste evenement op het eiland is La Fiesta Nacional de Pesca del Dorado rond het eerste weekend van september.

Enkele keren per dag gaat Empresa Bula Tur van en naar het eiland. Ze stoppen in Resistencia op de hoek van Juan B. Justo en Alberdi. Zondag is er maar één bus heen en terug.

Nationaal park Chaco

Dit park is 150 km2 groot en je ziet hier precies het landschap dat bij de provincie Chaco hoort: palmbomen, moerassen en veel bomen als de quebracho, de algarrobo, en de lapacho (in de lente prachtig van kleur). Al deze bomen kunnen zo’n 20 m hoog worden, want de jaarlijkse regenval is zo’n 1200 mm en de gemiddelde zomertemperatuur is 26 °C. Wat dieren betreft heeft het park prachtige vogels, slangen en apen. In het midden van het park zijn twee meertjes waar het heerlijk rustig vertoeven is en je o.a. reigers met grote kuiven ziet. Een echte aanrader vind ik dit park niet, maar wil je het toch bezoeken, doe het dan in de maanden april tot november, want in de zomer stikt het er van de muggen, die zéér vervelend kunnen steken en is dan is het er heet en vochtig.

Bij de parkwachters (quardaparques) kun je een wandelroute krijgen. Deze brengt je naar Laguna Carpincho, een mooi gedeelte van het park (ruim 2 uur wandelen), en Laguna Yacaré (1,5 uur), waar een quebrachoboom (el Abuelo) staat van meer dan 500 jaar oud! Als je met wat geduld bij de uitkijkpost wacht kun je af en toe eens een nieuwsgierige yacaré (een alligator) zien. Ook kun je bij de parkwachters fietsen huren. Het park ligt 115 km ten westen van Resistencia en je kunt het moeilijk met het openbaar vervoer bereiken. Als je met de auto gaat, neem je de RN 16 richting Roque Sáenz Peña. Vlak voor het dorpje Escondida heb je een afslag, de RP 9, naar het park (staat aangegeven). Vanaf het laatste dorpje Capitan Solari rij je de laatste kilometers over een zanderige weg. Na hevige regenval is deze weg wel een grote modderpoel.

Vanuit Resistencia, viermaal per dag een bus (empressa La Estrella) naar Capitan Solari (2,5 uur) en terug. Dan is het nog een eind lopen (5 km). Er is een remise in Capitan Solari die je naar het park kan brengen. Er zijn kampeermogelijkheden bij de parkwachters, vlak bij de ingang met douches en kookgelegenheid, maar erg basic. Er zijn ook excursies vanuit Resistencia naar dit nationale park. 

10 prachtige bestemmingen in Rondom Resistencia en Argentinië