De Atlantische kust tot en met Essaouira

Swipe

Safi

Deze belangrijke havenstad en industriecentrum heeft voor toeristen een interessante medina en pottenbakkerswijk.

Geschiedenis en ontwikkeling

De Feniciërs en de Romeinen hadden de natuurlijke haven van Safi al vroeg ontdekt. In de Almohadische tijd (12e eeuw) was Safi de haven van de hoofdstad Marrakech, waar onder andere goud en slaven werden verhandeld. Aan het eind van deze eeuw stichtte Abou Mohammed Saleh een ribat (versterkt klooster) waardoor Safi ook een religieuze functie kreeg. In de 14 eeuw zorgden de Meriniden voor een madrasa (koranschool).

De Portugezen rukten in de 16e eeuw op en bezetten in 1509 de stad. Zij bouwden een kathedraal, en twee forten: de Qasr el Bahr (Zeekasteel) en de Kechla. Voordat ze de stad verlieten in 1541 vernietigden ze veel. Tijdens het regime van het Saadische koningshuis was Safi weer een belangrijke haven voor de handel met Europa. Toen Essaouira in de tweede helft van de 17e eeuw gesticht werd, raakte Safi zijn positie kwijt.

In deze eeuw ontstond het ambacht van de pottenbakkers, dat vooral in de 19e eeuw zijn hoogtepunt bereikte. In de 20e eeuw groeide de industrie en werd Safi de belangrijkste haven voor sardines. Jaarlijks wordt 30.000 ton van deze vis ver-werkt. De beroemde wetenschapper Thor Heyerdahl, die geloofde dat de oude volkeren van Afrika en Latijns Amerika vóór Columbus met elkaar contact gehad hebben, koos Safi voor zijn experiment met de Ra, een rieten boot. Tijdens zijn tweede poging in 1970 met de Ra II bereikte hij Barbados waarmee hij zijn theorie bewees.

Stadswandeling en oriëntatie

De Place de la L’Indépendence in het centrum vlak bij de medina is een goed punt om de wandeling te beginnen. Aan de kust staat het Dar el Bahr (Chateau de la Mer), het kasteel van de Portugese gouverneur dat later bewoond werd door de sultans. Rechts van de entree is de toren met onderin de gevangenis. Je kunt hem beklimmen voor een mooi uitzicht. De openingstijden zijn van 8.30-12.00/14.30-18.00 uur. De entree is 10 dh.

Via de Rue du Socco wandel je door de medina. Deze werd tussen 2008 en 2010 voor 6 miljoen euro gerestaureerd Aan de linkerkant van de straat is de maraboet van Sidi Bou Dheb, de belangrijkste soefiheilige van Marokko. Rechts passeer je de Grote Moskee. Een stukje verderop staat de Cathédrale Portugaise uit 1519. Je kunt hem dagelijks van 8.00-12.00/14.30-18.00 uur bezoeken. De entree is 10 dh.

In de Rue de Socco zijn allerlei winkeltjes met diverse producten. Aan het eind van de straat rechts ligt de maraboet van Zaouia Hamidouch, een andere soefiheilige. Aan beiden wordt in mei een moussem gewijd met derwish trance dansen en zelfmutilatie.

Hier vlakbij is het andere fort, de Kechla waarin tot 1990 de gevangenis was gevestigd. Het is nu het Musée National de Céramique, waarin diverse soorten aardewerk uit verschillende steden te zien is. Ook is er een collectie van locale artiesten. De openingstijden zijn: van wo. t/m ma. van 8.30-18.00 uur. De entree bedraagt 10 dh.

Als je langs de muur verder loopt, kom je bij de Bab Chaba waarachter de Colline des Potiers, de pottenbakkerswijk op een heuvel ligt. Rechts is een grote chique winkel van maître ceramist Serghini Ahmed, die ook voor de Bijenkorf heeft gewerkt. Nog steeds wordt het potten bakken op traditionele manier gedaan waarbij de potten in koepelvormige ovens gebakken worden. Je loopt hier eigenlijk door een grote werkplaats. Hier is ook veel kinderarbeid. Faux guides kunnen vervelend zijn. Schud ze van je af met een ferme ‘la, choukran!’ (nee, bedankt!).

Voor meer informatie kun je kijken naar de Franstalige website www. safi-ville.com.

Excursies vanuit Safi

Sidi Bouzid ligt een paar kilometer ten noorden van Safi en heeft een mooi strand met enkele restaurants en hotels. De koubba van Sidi Bouzid is hier te zien. In 1942 landden hier de Amerikaanse troepen voor een actie die gericht was tegen het Franse regime.

Lalla Fatna ligt 15 kilometer ten noorden van Safi en heeft een maagdelijk strand dat twee kilometer beneden de weg ligt.

Bij de vuurtoren van Cap Beddouza, 12 kilometer verderop, is ook een mooi strand.

Bij Souira Kedima, 35 kilometer ten zuiden van Safi staat Agouz, een Portugees fort en er is een rustig strand.

De Kasba Hamidouch bereik je via een brug en een zanderige piste. Deze kasba werd in de 17e eeuw gebouwd door sultan Moulay Ismaïl om dit gebied te beheersen. Binnen de muren staan een moskee en de ruïnes van gebouwen. Vanaf hier kun je over een mooie kustweg naar Cap Hadid, vier kilometer van Essaouira.

De Atlantische kust tot en met Essaouira

10 prachtige bestemmingen in Safi en Marokko