De Atlantische kust tot en met Essaouira

Swipe

Salé

Dicht bij het mondaine Rabat ligt het rustige, traditionele stadje Salé, waar alleen dagjesmensen komen om de prachtige madrasa in het centrum te zien. Het is een mooie excursie vanuit Rabat waar je een middag voor uit moet trekken.

Geschiedenis

Vanaf de 10e eeuw begon men zich te vestigen in Salé, maar de stad werd pas in de 11e eeuw gesticht. In de 12e eeuw kregen de Almohaden zeggenschap over dit gebied, terwijl de Meriniden in de 13e eeuw muren om de stad bouwden en deze verfraaiden met bouwwerken, zoals de prachtige madrasa van de Grote Moskee. Door de handel met onder andere Venetië en Nederland begon de stad te groeien. Hiermee gepaard ging de piraterij, zodat Salé in de 16e eeuw een berucht zeeroversnest was geworden, evenals Rabat waarmee het flink concurreerde. Andalusische vluchtelingen zochten ook hun heil in Salé. Pas tegen het einde van de 18e eeuw was het afgelopen met de piraterij en raakte Salé in verval, terwijl Rabat hoofdstad werd.

Oriëntatie

Salé bestaat voor een groot deel uit een medina en heeft slechts een kleine ville nouvelle. Als je de stad via de Bab Mrisa binnentreedt, kom je in de mellah (Joodse wijk). De poort is hoog omdat hier in de middeleeuwen een wapenmagazijn was en de schepen de stad konden binnenvaren via een kanaal. Je kunt de medina ook via de Bab Bou Haja binnenkomen.

Via de Rue Bab Al Khebaz en de Rue de la Grande Mosquée bereik je de Madrasa, die tegenover de Grote Moskee ligt. De Merinidische sultan Abou Hasan bouwde deze koranschool in 1341. Het fijne stucwerk en de Moorse mozaïeken doen Alhambra-achtig aan. De verfijnde architectuur laat de invloed van de Nasiridische kunst uit Granada zien. Via een trap kun je naar boven waar cellen van studenten zijn en vanaf een plat dak heb je een prachtig uitzicht over Salé en op Rabat. Van hieruit zie je duidelijk dat Salé eigenlijk een soort volkswijk is. De Madrasa is geopend van 9.00-12.00/ 14.30-18.00 uur; de entree bedraagt 10 dh.

Vlak bij de moskee is de Zaouia Sidi Ahmed el Tijani, een heiligdom en liefdadige instelling waarvoor elk jaar een moussem (pel-grimsfestival) gehouden wordt. De volgende zaouia, die van Sidi Abdallah Ben Hassoun, de patroonheilige van Salé, ligt wat verderop. Hij wordt in Marokko als de beschermheilige van reizigers gezien. Als je de Rue de la Grande Mosquée helemaal uitloopt, kom je op de begraafplaats bij de Marabout van Sidi Abdallah Ben Achir at Taleb, een 14e-eeuwse heilige uit Andalusië.

Teruglopend kom je door de souks (markten) en kissaria (overdekte markt). Iedere souk heeft zijn eigen producten zoals de Souk el Ghezel met ruwe wol en de Souk el Kebir met leer, kleden, ijzer en andere artikelen.

Je kunt Salé bereiken vanuit Rabat met bus 12, 14 en 34 en andere die vanaf de Place el Mellah bij de Avenue Hassan II vertrekken. Je stopt dan bij de Bab Mrisa, waar je ook opstapt voor de terugreis. De rit kost 4 dh. Je kunt ook met een grand taxi naar Salé; deze vertrekken vanuit Rabat vanaf Hotel Bou Rehgreg aan de Avenue Hassan II.

De Atlantische kust tot en met Essaouira

10 prachtige bestemmingen in Salé en Marokko