De Blue Mountains (Portland, St.Thomas, St,Mary en St.Andrew)

Swipe

De uitdagingen van de Blue Mountains

Het is prettig als je een ervaren bergwandelaar bent, maar als je het gebied van de Blue Mountains te voet wilt verkennen is een goede conditie de beste basis. Als je gebruik gaat maken van touwen en klimijzers dan ligt er natuurlijk een heel ander verhaal. In beide gevallen is het echter noodzakelijk en vaak verplicht om gebruik te maken van de diensten van een gids. Het is slim om vooraf precies uit te leggen wat je wilt en welke je ervaringen zijn.

Ga je op eigen houtje, houd er dan rekening mee dat er vele gevaren dreigen die je in de Alpen minder tegenkomt. Op de kleinste track bijvoorbeeld rijdt lokaal verkeer alsof ze op een zesbaansweg zitten. De wegen, voor zover ze er zijn, zijn bochtig met weinig uitzicht en vaak glibberig. Blijf weg van de berghellingen als het veel geregend heeft. Vertel altijd in je hotel waar je naar toe wilt te gaan en hoe laat je terug denkt te zijn.

Een bergwandelaar wil hogerop, net zo lang tot er geen hogerop meer is. Dat zou betekenen dat je het vooral gemunt hebt op de top van de hoogste berg van Jamaica: de 2256 meter hoge Blue Mountain Peak, gelegen binnen het gebied van het Portland district. Laat je leiden door het advies dat je in kunt winnen bij één van de ranger stations.

Wil je dan nog steeds de bergen in dan kun je een prachtige tocht met veel schitterende vergezichten verwachten. Op een heldere dag kun je Cuba zien liggen en dat is toch een afstand van zo'n 200 kilometer. Vertrek je vanuit Green Hill dan heb je al een paar toppen gehad voordat je de Blue Mountain Peak bereikt. Je passeert achtereenvolgens de John Crow Peak (1752 meter), de Sir Johns Peak (1930 meter) en de High Peak (2067 meter). Je daalt dan een stuk af via de Portland Gap (eventueel overnachten) om aan de laatste klim naar de Blue Mountain Peak te beginnen. Veel klimmers die de top bereikt hebben, dalen af in oostelijke richting via de Candlefly Peak (1537 meter) en brengen nog een bezoek aan het Blue Mountains St.John National Park.

Je hoeft niet per se de hoogste top te bereiken. De St.Catherine's Peak (1541 meter) is heel wat eenvoudiger te bereiken en de natuur is er niet minder om. Mount Rosanna (1219) meter is evenmin te versmaden. Er zijn vele tochten te maken vanuit verschillende vertrekpunten.

Ga je met de auto dan is een 4WD een vereiste. Als je geen ervaring hebt met het rijden op ruw terrein met allerlei obstakels waar ook uiteenlopende soorten verkeerschaoten gebruik van maken: niet aan beginnen!

Tenslotte zijn er diverse mogelijkheden om het gebied per mountainbike te doorkruisen. Er zijn tochten uitgezet en je kunt gebruik maken van de diensten van een gids.

In alle gevallen geldt: vooraf informeren en luisteren naar de lokale bevolking. Besef vooral dat het reddingswezen in de Blue Mountains in de kinderschoenen staat. Er zijn verhalen bekend van bezoekers die dagen op hulp moesten wachten en nog meer verhalen die je niet wilt weten.

De Blue Mountains (Portland, St.Thomas, St,Mary en St.Andrew)

10 prachtige bestemmingen in De uitdagingen van de Blue Mountains en Jamaica