De Costiera Amalfitana

Swipe

De noordkust tot Sorrento

De eerste plaats aan de noordelijke kant van het schiereiland is Vico Equense. Het is een mooi gelegen verblijfplaats op een tufsteenplateau boven zee. Op een uitstekend punt staat de Annunziata-kathedraal, met een barokke gevel, maar gebouwd in de 14e eeuw in gotische stijl. Binnen zijn Byzantijnse fresco’s en panelen. Het Castello Giusso is gebouwd onder de Anjous, maar in later eeuwen vaak verbouwd.

Daarna komt de weg na vele bochten bij de bekendste verblijfplaats van de streek, Sorrento. In de Oudheid lokaliseerden de Grieken hier het zangkoor van de Sirenen die iedere zeeman op de klippen trachtten te laten lopen door ze met hun liederen in vervoering te brengen. De stad, weemoedig bezongen in Torne a Surriento, ligt steil boven zee. Hier leefde in de 16e eeuw de dichter Torquato Tasso, auteur van het epos ‘Gerusalemme liberata’. Zijn standbeeld staat op het centrale plein Piazza Tasso naast dat van de stadspatroon San Antonio, Het uitzicht over de baai van Napels vanaf dit plein is onovertroffen. Aan het plein staat de Sedile Dominova, een 15e-eeuws gebouw dat als vergaderzaal voor de adel werd gebruikt.

De bovenstad is eigenlijk maar twee blokken breed en herbergt veel restaurants en luxe hotels.
De Duomo aan de Corso Italia heeft een opvallende toren, hij staat op een boog met 4 antieke zuilen. De kerk stamt uit de oudheid, maar werd in de 15e eeuw verbouwd en heeft aan de rechterzijde een marmeren portaal uit die tijd. Het koor is een fraai voorbeeld van Sorrentijns inlegwerk. Ten zuiden van de dom bevinden zich resten van een Romeinse boog en van de 15e-eeuwse stadsmuren, die op de Romeinse zijn gebouwd.

Tegenover een terras aan de noordkant van Piazza Tasso is een diepe kloof, waardoorheen de Via Luigi de Maio 200 meter afdaalt naar de Marina Piccola. In de benedenstad is bij de Villa Comunale een mooi openbaar park en een terras boven zee met prachtig uitzicht. Dichtbij staat de San Francesco met een sierlijke kloostergang, die gevlochten Arabische bogen vertoont uit de 14e eeuw. Het Museo Correale di Terranova is gevestigd in een mooi 17e-eeuws palazzo. De verzameling omvat interessante kleine kunstvoorwerpen uit de 17e en 18e eeuw, meubelen, majolica, boeken van Tasso, antieke beelden, Attische en Campanische vazen (6e-4e eeuw v.C.) en sarcofagen. Achter het palazzo voert een weg door het park naar een punt boven zee met grandioos uitzicht over de Golf van Napels en op de Vesuvius. Marina Piccola is het haventje, vanwaar de boten naar Napels en Capri vertrekken. De Marina Grande is de baai met stranden. Men daalt af van Piazza della Victoria over de pittoreske steile Via Marina Grande.

Massa Lubrense, enkele kilometers verderop, ligt op een schitterende locatie boven een golvende vlakte ten zuiden van de Monte San Costanzo, op het schiereiland van Sorrento. De barokke S. Maria delle Grazie bevat in het transept een 17e-eeuwse majolicavloer en in de apsis een doek van Andrea da Salerno.

Op de uiterste punt van het schiereiland van Sorrento, Punta della Campanella tegenover Capri, staat een vuurtoren. Er liggen resten van een Romeinse villa en van de 14e-eeuwse Torre Minerva.

10 prachtige bestemmingen in De noordkust tot Sorrento en Campanië