De Dode Zee

Swipe

Arad

Het woestijnstadje Arad werd in 1962 gesticht op het 641 m hoge Har Kidod-plateau. De stad ligt op een afstand van 28 km ten westen van de Dode Zee en wordt omringd door kale kleurrijke woestijnheuvels. In het stadje zijn weinig bezienswaardigheden; toch is de stad aantrekkelijk aangelegd met groenvoorzieningen, wandelpromenades en pleinen en kent het een zeer droog, zuiver en gezond klimaat. Vandaar dat de 25.000 inwoners tellende stad regelmatig wordt bezocht door mensen met aandoeningen van de luchtwegen; het astmacentrum (geopend: mei-okt.) bij het Margoa Arad Hotel is in heel Israël bekend. Veel van de inwoners werken in de chemische fabrieken, in een van de hotels aan de Dode Zee en bij de grootste zoutwinnerij ter wereld, de Dead Sea Works. Anderen verdienen hun brood met het vervaardigen van elektronische werktuigen. In het Artists Village werken en exposeren kunstenaars. Vanaf vier verschillende uitzichtspunten heeft u een goed zicht op de woestijn van Judea en de Dode Zee.

In het moderne Arad Visitor’s Centre (geopend: za. -do. 9.00-17.00 uur, vr. 9.00-14.30 uur; tel. 07-9954409) biedt men u een overzicht van het leven in en rondom deze stad. In het bezoekerscentrum kunt u een audivisuele presentatie bekijken die het verhaal vertelt van de woestijn rondom Arad. Fraai is de reusachtige maquette van de woestijn en de Dode Zee. Tijdens de presentatie valt er zelfs water uit het pafond op de maquette. Op deze wijze toont men de afwatering van het gebied naar de Dode Zee. In een andere zaal draait men een film over het ontstaan van de huidige stad Arad. Het is een goed voorbeeld van het ontstaan van een nieuwe nederzetting in een woestijnachtig gebied.

Tel Arad

Op een afstand van 7 km ten westen van Arad ligt het opgravingsgebied van Tel Arad. In het nationale park (geopend: zaterdag t/m donderdag van 8.00 tot 16.00 uur, vrijdags van 8.00 tot 15.00 uur; in de zomermaanden sluit men een uur later) ligt een ruïne van een stad uit het 3e millennium v. Chr. Het is een van de fraaiste voorbeelden van een Kanaänitisch stad uit de vroege bronstijd (3200-2650 v. Chr.). Boven op deze stad bouwde men in de tijd van de koningen van Israël een ommuurde versterking. ‘Samen met de Judeeërs trokken de afstammelingen van Mozes zijn schoonvader, een Keniet, vanuit Jericho, de Palmstad, naar de woestijn van Juda, bij Arad’ (Richt. 1:16).

In het lager gelegen Kanaänitische deel van het opgravingsgebied vond men sporen van bewoning die terugvoeren tot 4000 v. Chr. In rond 3000 v. Chr. was Arad de enige stad in de Negev en de Sinaï. De stad is dus ouder dan Jeruzalem en Hebron. Arad werd bijna zonder onderbreking bewoond, slechts tussen 2650 en 1200 v. Chr. was er geen bewoning; men neemt aan dat de toenmalige bevolking uitstierf door kopervergiftiging. Dit koper haalde men uit de omgeving van Eilat en uit het verre Kaukasusgebergte. De stad werd beschermd door een 1200 m lange verdedigingsmuur met wachttorens en twee poorten. Binnen de muren waren brede straten, pleinen, tempels, een paleis en woningen. Al deze woningen hadden het zelfde grondplan: een grote rechthoekige kamer en een kleine kamer die als opslagplaats en keuken dienst deed. Opgravingen in de keukens toonden aan dat het basisvoedsel bestond uit olie (olijven), granen en wijn. Alle huizen hadden in het midden een pilaar die het platte dak ondersteunde. Er waren geen ramen en meubels ontbraken. Ook het gebied rondom het versterkte deel was bevolkt met boeren en schaapherders.

Tijdens de Eerste Tempelperiode, in de tijd van de Israelische koningen David en Salomo, waren er veel contacten met Egypte. De Israeliërs gebruikten in die periode zelfs Egyptische maten en gewichten. Men vond ook namen van priesters uit de bijbel; een van hen heette ‘Zoon van Netanyahu’, zoals de huidige minister-president.

Om de grens van hun rijk te beschermen bouwden de Israelische koningen binnen de stadsmuren een fort op een heuvel. Arad was in die periode een echte feodale stad, dat wil zeggen dat het kasteel de bevolking beschermde in ruil voor voedsel en goederen. Dit Israelische kasteel verrees in zijn lange geschiedenis keer op keer als een feniks uit zijn as. Verscheidene malen viel het ten prooi aan vijandige legers (in 920 v. Chr.; in de 8e eeuw v. Chr.; in 609 v. Chr.; in de 3e eeuw v. Chr). Vandaar dat er gebouwen uit zeer verschillende perioden binnen de muren van het kasteel staan, waaronder bouwwerken van Romeinen en Byzantijnen. Bijzonder is de Israelische tempel in de noordwesthoek van het kasteel die dateert uit de periode van de 10e tot de 6e eeuw v. Chr.

Door een groot deel van het opgravingsgebied loopt een lijn van cement: de muren en resten boven de streep zijn geronstrueerd, de muren en resten onder de streep stonden nog overeind toen de eerste archeologen in 1962 in Tel Arad verschenen.

Arad Park, Yattir-woud en het huis van Judas

Langs de weg naar Tel Arad ligt het Arad Park; in het park groeien naald- en eucalyptusbomen. De toerist terwille heeft men picknickplaatsen aangelegd.

Ten noordwesten van Tel Arad ligt het Yattir-woud; in dit hooggelegen (900 m) bosachtige gebied heeft men verscheidene wandelpaden uitgezet. Langs de weg die van Tel Arad in de richting van Hebron voert liggen de fundamenten van een grote kerk met een wasgelegenheid waar de gelovigen zich konden reinigen. Archeologen vermoeden dat deze kerk werd gebouwd bovenop de fundamenten van het huis van de apostel Judas ofwel Judas Ishkrayot (de man van Krayot). Helaas zijn de fundamenten niet vanaf de weg te zien en staat er geen verkeersbord.

Kfar Hanokdim

Halverwege de weg (nr. 3199; 8 km) die de huidige stad Arad verbindt met Massada-West, ligt Kfar Hanokdim. Het bedoeïenendorpje is ingericht ten behoeve van toeristen. In de nederzetting kunt u kennis maken met het leven van de bedoeïenen. U geniet er van zoete thee met woestijnkruiden of van speciaal gezette koffie. Verder organiseert men lezingen, kameeltochten en maaltijden. Alleen groepen vanaf 20 personen kunnen de nederzetting bezoeken en er eventueel overnachten. Informatie en reserveringen: Reservation Center, 54 Hagilad Str., 89034 Arad, tel. 07-9950097/9957326.

10 prachtige bestemmingen in Arad en Israël