De Dolomieten (Dolomiti)

Swipe

Zuid-Tirol

De Dolomieten werden ongeveer 60 miljoen jaar geleden gevormd uit gemineraliseerd koraal, het is derhalve een stuwingsgebergte en hoog in de bergen kunt u dan ook fossielen aantreffen van zeedieren. De Marmolada vormt met zijn 3342 meter het hoogste punt van het gebergte. De Dolomieten danken hun naam aan de ontdekker ervan, de Franse (amateur)geoloog Déodat Gradet de Dolomieu (1750-1801) die het gebied ten zuiden van de Brennerpass vanaf 1788 bezocht. Het gesteente dat hij daar aantrof was nieuw voor hem en onderzoek wees uit dat het een magnesiumhoudende kalksteen bleek te zijn. De reden waarom het gesteente bij zonsopkomst en -ondergang lijkt op te lichten, is daarmee verklaard. Hij noemde het gesteente dolomiet, maar het duurde tot ver na zijn dood voordat het gesteente officieel als dolomiet erkend werd.

De woeste bergen, stijl opgaand met de Drei Zinnen, symbool van de Dolomieten, als een van de hoogtepunten en het natuurpark Sextner Dolomiten vormen een zeer indrukwekkend, op sommige plaatsen welhaast een bizar, landschap. Maar ook prachtige dalen zoals het Antholzer Tal met de spectaculaire grensovergang Staller Sattel naar Oostenrijk en het Gsieser Tal zijn niet te versmaden vakantiebestemmingen binnen de regio Dolomieten.

De bergstreek die we meestal aanduiden als ‘de Dolomieten’ strekt zich op Italiaans grondgebied uit van de Oostenrijkse grens (Oost-Tirol) tot aan Brixen met De Zillertaler Alpen in Oostenrijk als de noordelijke begrenzing ervan. Een rit door het Pustertal geeft een uitstekend algemeen beeld van het totale gebied, maar ook niet meer dan dat. De doorgaande weg 49 is echter de enige verbinding met de zuidelijke delen van Oostenrijk en soms zeer druk. Er zijn echter genoeg alternatieven om ten volle te genieten van alles wat de regio Dolomieten te bieden heeft. Naar het zuiden loopt het gebergte door in de provincie Trento tot aan de provincie Véneto.

De streek Dolomieten binnen Zuid-Tirol is opgedeeld in een zestal regio’s die, op toeristisch gebied, afzonderlijk naar buiten treden. Er is één uitzondering en dat betreft de wintersport.

 

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Stedentrips-HOT

Hotel Fenice

Hotel Fenice is gehuisvest in een elegant palazzo van eind 18de eeuw, wat een deftige sfeer ademt maar waar het tegelijkertijd warm...

v.a. 56.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol