De Dolomieten (Dolomiti)

Swipe

Zuid-Tirol

Als u vanuit Bruneck in de richting van de Oostenrijkse grens rijdt, kunt u na ongeveer 5 kilometer linksaf het Antholzer Tal in. Landschappelijk gezien is het zeer aantrekkelijk met tal van mogelijkheden om even te verpozen. Als u eens in een echt oud herenhuis wilt overnachten dan kunt u terecht in Ober Rasen waar men van het 16e-eeuwse jachtslot Heufler een hotel gemaakt heeft. In het nabijgelegen Bad Salomonsbrunn bevinden zich ijzerhoudende bronnen, maar het dorp wordt vooral bezocht vanwege het prachtige uitzicht. In Antholz Niedertal kunt u even gaan kijken bij de de St.Walburgkirche, aan de buitenzijde ervan bevindt zich een fresco met een voorstelling van St.Christoffel, de reus-beschermheilige van de reizigers. Het werd geschilderd in de 15e eeuw.

Vlak voor de grens met Oostenrijk ligt de idyllische Antholzer See. Daarvandaan bereikt u via de spectaculaire grensovergang Staller Sattel de grens met Oostenrijk. U hoeft niet bang te zijn voor tegenliggers, de weg wordt per halfuur een kwartier opengesteld voor verkeer uit de andere richting. Op het halve uur kunt u naar boven, op het hele uur naar beneden. Desondanks kunnen onervaren rijders toch met het klamme zweet in de handen Oost-Tirol binnenrijden.

Zowel voor de overgang naar Oostenrijk zoals hierboven omschreven als de rondrit hierna, kunnen uitsluitend in de zomer gereden worden. Zodra er enige sneeuw van betekenis gevallen is wordt de grensovergang Antholz-Staller Sattel afgesloten.

Rondje Oostenrijk (1)

Als u een mooie rondrit wilt maken, rijd dan via het Antholzer Tal naar de Oostenrijkse grens (kijk bij het ‘Antholzer Tal’). Voorbij de grensovergang komt u in het Defereggental dat u helemaal uitrijdt. De weg eindigt bij de Felbertauernstrasse (weg 108) die u naar rechts oprijdt, richting Lienz. De binnenstad is een bezoekje zeker waard, u kunt parkeren naast de doorgaande weg. Liefhebbers van kunst brengen een bezoek aan het stedelijk museum in Schloss Bruck. Er zijn daar bijna 100 schilderijen ondergebracht van de beroemde Oostenrijkse schilder Albin Egger-Lienz. Na uw bezoek aan Lienz rijdt u via weg 100 in de richting van Sillian, na het passeren hiervan komt u bij de grensovergang met Italië en gaat de weg over in wegnummer 49 die naar Toblach en Bruneck voert. Als u van een schitterend uitzicht op de Dolomieten wilt genieten dan rijdt u het laatste gedeelte via de Pustertaler Hohestrasse. Even voorbij Lienz neemt u de afslag bij Leisach. Deze weg loopt ongeveer parallel aan de hoofdweg naar Sillian, u rijdt alleen op een hoger niveau. Het is wat moeilijker rijden en het schiet minder op, maar het uitzicht op de zuidelijk van u gelegen Dolomieten is spectaculair. Via diverse kleine dorpjes zoals Thal/Assling, Anras en Abfaltersbach bereikt u Strassen waar u de Pustertaler Hohestrasse verlaat en weg 100 vervolgt in de richting van Sillian.

De totale lengte van deze tocht, gerekend vanaf het begin in het Antholzer Tal tot de terugkomst aldaar, bedraagt ongeveer 170 kilometer.

 

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Hotel Casa Turchetti

Midden in het centrum van het karakteristieke stadje Taormina vind je het bijzondere Secrets hotel Casa Turchetti. Een gemoedelijk en kleinschalig hotel...

v.a. 774.00 p.p.

Italië > Foggia > Manfredonia-Standplaats

Camping Tellina

Vlak terrein, voornamelijk bedekt met zand en grind. De plaatsen worden begrensd door bomen. Tussen de kampeerplaatsen en het strand is een...

v.a. 50.40 p.p.

Italië > Pisa > Montopoli Val d'Arno-Standplaats

Camping Toscana Village

Ligt op een heuvel met volgroeide pijnbomen rond het middeleeuwse dorpje Montopoli. Het terrein heeft hoogteverschillen en een bloemrijke entree. De meestal...

v.a. 49.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol