De Dolomieten (Dolomiti)

Swipe

Zuid-Tirol

Het is niet alleen de 2270 meter hoge top waaraan het gebied zijn naam ontleent en die ontzag inboezemt en evenmin de omgeving ervan die gevreesd wordt bij de wielrenners, al of niet deelnemend aan de Giro, het is vooral een natuurgebied met Bruneck als attractief middelpunt dat zeer geliefd is bij vakantiegangers. Het veelzijdige Kronplatz biedt toeristen, wát ze ook zoeken, een bestemming om naar terug te keren. De mogelijkheden zijn legio, vanuit diverse windstreken maken 30 skilften en 59 pistes het de wintersporter en de wandelaar, zomer en winter mogelijk dit zeer aantrekkelijke gebied te bereiken.

Op het plateau wat de Kronplatz vormt valt de reusachtige bronzen klok op. Je zou op dit punt een kruis verwachten dat het hoogste punt aangeeft. Hier dus een klok die elke dag om 12.00 geluid wordt. De klok staat bekend onder de naam 'Concordia 2000' en is opgericht ter herdenking van het feit dat Kronplatz 25 jaar bestond. Hij wordt ook 'Vredesklok, genoemd. De inscriptie luidt (vertaald): 'God schenke vrede aan de volkeren', waarmee de bijnaam duidelijk is. Behalve op het middaguur luidt de klok namelijk ook als ergens op de wereld een oorlog wordt beëindigd en als in een land de doodstraf wordt afgeschaft.

Bruneck (Brunico)

De stad werd rond het midden van de 13e eeuw gesticht door vorstbisschop Bruno von Brixen en wordt algemeen gezien als de ‘hoofdstad’ van het Pustertal. De stad heeft een fraai centrum, de hoofdstraat (Stadtgasse) is niet alleen smal (en verkeersvrij) maar ook fotogeniek. De meeste huizen dateren uit de 15e en de 16e eeuw, op nummer 29 bevindt zich het (mogelijke) geboortehuis van de beeldhouwer Michael Pacher, een naam die u in Zuid-Tirol op veel plaatsen tegen zult komen. Hij zag er omstreeks 1430 het levenslicht.

U kunt nog tal van monumenten zien die duidelijk maken dat de stad in vroeger dagen, dankzij de handel, welvarend geweest moet zijn. Waar de Stadtgasse bij de rivier uitkomt ligt de Oberagentor, de grens naar het stadsdeel en de toegang tot de straat Oberagen. Aan het einde ervan is de parochiekerk, een bezoekje waard. U vindt er onder andere een crucifix dat werd vervaardigd door de zojuist genoemde Pacher. Naast de kerk is, in een pand uit de 13e eeuw, de stedelijke muziekschool gevestigd. Als u terugloopt kunt u linksaf naar Burcht Bruneck, gebouwd in de 13e tot de 16e eeuw. Wandelaars vinden rust in de omliggende parken. Op de weg terug naar het stadscentrum kunt u linksaf de Raingasse in, daar staat de uit 1345 daterende St.Katharinakerk. In 1723 brandde de kerk af, het resultaat van de wederopbouw kunt u buiten en binnen bewonderen.

Rondje Kronplatz

De gelijknamige berg bevindt zich ten zuiden van Bruneck. U kunt er met diverse kabelbanen komen. Twee banen bevinden zich tussen St.Lorenzen en Reischach en de andere passeert u tijdens het hierna beschreven rondje. Er komen er nog meer en bij de eindstations, die allemaal op de hoogvlakte van de Kronplatz uitkomen, kan het een drukte van belang zijn.

Vanuit de stad rijdt u een paar kilometer in de richting van Toblach, waarna u linksaf kunt naar Olang. De parochiekerk, gewijd aan St.Petrus en St.Agnes, bevindt zich in de wijk Oberolang. Hij kwam in het jaar 1404 gereed en vooral de aanbidding van de wijzen, onderdeel van het hoofdaltaar, is zeer indrukwekkend en werd aan het einde van de 15e eeuw vervaardigd. Vanuit deze wijk kunt u prachtige wandelingen maken in het gebied van de 2273 meter hoge Kronplatz. Vanuit Mitterolang vertrekt ook een kabelbaan naar de Kronplatz, net zoals vanf het hoogste punt van de rondrit, de Furkesattel.

U vervolgt de weg naar Enneberg waar u de reis kunt onderbreken voor een wandeling in het ongeveer 8 kilometer diepe Vigiltal, overgaand in Rautal, dwars door het natuurpark Fanes-Sennes-Prags (ook als dagtocht geen verkeerde gedachte). Als u de weg vervolgt komt u in het Gadertal dat u via weg 244 naar rechts inrijdt. Bij St.Lorenzen komt u dan weer in het Pustertal. De totale lengte van de rondrit bedraagt ongeveer 30 kilometer.

 

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Zonvakanties-APP

Residence Le Fontane

Leuk appartementencomplex vlakbij het centrum van Villasimius. Op een steenworp afstand zijn de mooiste stranden van Sardinië te vinden!

v.a. 49.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol