De Dolomieten (Dolomiti)

Swipe

Zuid-Tirol

Vanuit Bozen brengt weg 241 u rechtstreeks in het wondermooie gebied dat bekendstaat als Rosengarten-Latemar. De weg voert door het Eggental en wordt bij het verlaten van de autostrada via Bozen-Noord duidelijk aangegeven. Het fraaie Welschnofen dient voor velen als uitgangspunt voor tal van bergtochten naar beide gebieden. Als u de weg vervolgt komt u op de Karerpass, rechts ziet u het Latemar gebergte, links Rosengarten. Voordat u dit punt bereikt passeert u enkele hotels die als ‘dorp’ de naam van de Karersee dragen. Daarvandaan kunt u een bezoek brengen aan de Karersee, een beschermd natuurgebied met oneindig veel wandelmogelijkheden. Vanaf de plaats waar het meer zich bevindt heeft u een mooi uitzicht op de 2846 meter hoge Latemar, de berg waaraan het gebied zijn naam ontleent.

De waternimf van de Karersee

Aan de oever van de Karersee leefde eens, héél lang geleden, een wondermooie waternimf. Een passerende tovenaar hoorde haar zingen en werd op slag verliefd op haar. Maar wat hij ook probeerde, met al zijn toverkracht lukte het hem niet om enige indruk op haar te maken. Ten slotte ging hij naar de heks Langwerda en vroeg haar om hulp. Deze gaf hem de raad om zich als juwelenhandelaar te verkleden en een regenboog te spannen tussen Rosengarten en Latemar. Nadat hij dat gedaan had kon hij, beladen met edelstenen, terugkeren naar de Karersee en zou het eenvoudig zijn om de waternimf te verleiden en te ontvoeren. De tovenaar dankte haar voor de wijze raad en begon aan het karwei. Helaas vergat hij zich te verkleden. Bij zijn terugkeer aan de Karersee zag hij hoe de nimf vol bewondering naar de regenboog en de glinsterende edelstenen keek. Maar ze herkende ook de tovenaar en dook zo snel als ze kon weer onder water. Daarna is er nooit meer iets van haar vernomen.

De tovenaar rukte de regenboog uit de lucht, brak hem in stukken en gooide de stukken, samen met de edelstenen, in de Karersee. En zo komt het dat er in de Karersee, als de zon er in een bepaalde hoek op valt, de mooiste kleuren te bewonderen zijn.

Even voordat u de Karerpass bereikt, ter hoogte van de hotels, kunt u linksaf in de richting Tiers. Deze weg is niet geschikt (en op enkele plaatsen zelfs verboden) voor auto’s die een caravan trekken. Direct na het verlaten van weg 241 ziet u aan uw rechterhand de Rotwand, vooral in de schemering kleurt het gebergte rood op. U bevindt zich in Rosengarten, wandelgebied bij uitstek en vanwege de rode kleur die de bergen schijnen te hebben omgeven met tal van verhalen.

Rosengarten

Hoe komt een ruig berggebied aan de naam Rosengarten? U zult, behalve alpenrozen weinig andere soorten rozen op uw tochten door Rosengarten onder ogen krijgen. De oplossing is niet moeilijk. Lang voordat de Romeinen in dit gebied kwamen, leefde er een dwergvolk met aan het hoofd een koning. Een van de koningen, Laurin (zijn naam komt u nog op tal van plaatsen tegen) was stapelverliefd en legde voor zijn geliefde een schitterende rozentuin aan. Op een dag verliet ze de koning echter en in zijn grote verdriet vervloekte hij de rozentuin. De rozen zouden zowel overdag als gedurende de nacht in steen veranderen. De koning vergat echter dat er ook nog een schemering bestond en zo komt het dat gedurende de schemering de bergen rood oplichten. Zelfs vanuit Bozen is dit wonderlijke schouwspel te zien.

In een andere versie werd koning Laurin gevangengenomen door een legermacht uit Verona. Hij wist echter te ontkomen en veronderstelde dat de bloeiende rozen de onverlaten hadden aangetrokken. Om te voorkomen dat zijn volk om die reden opnieuw aangevallen zou worden vervloekte hij de rozentuin… enz.

In de Ladinische versie is de aanloop tot de vervloeking weer anders. Lang voor het begin van onze jaartelling leefde er in de Dolomieten een mythisch volk, de Fanes. De dwergenkoning Laurin legde er een schitterende rozentuin aan en spande er een zilveren draad omheen ter bescherming van zijn bezit. Hij was tot over zijn oren verliefd op een edelvrouw die in een gebied langs de Etsch leefde. Met list, magie en bedrog ontvoerde hij haar naar zijn rijk in de bergen. Haar broer nam wraak en drong het rijk binnen, sneed de zilveren draad door en betrad de rozentuin waar zich zijn zuster samen met koning Laurin bevond. Een gevecht volgde en de dwergenkoning werd verslagen en verjaagd. Hij ontvluchtte zijn rijk en vervloekte de rozentuin… enz.

U bevindt zich in het Tierser Tal, tussen de Karerpass en de Nigerpass. Op diverse plaatsen zijn er mogelijkheden om u met kabel-banen in de richting van Rosengartenspitze te begeven. Vanuit alle bergstations zijn prachtige wandelingen uitgezet, ook meer-daagse, maar daar kunt u beter even overleg over plegen met een van de onderstaande toeristenbureaus.

Als u doorrijdt in de richting van Tiers wordt al snel duidelijk waarom het hier voor auto’s met caravans verboden is. Hellingen van 14 tot 20% en tal van haarspeldbochten zorgen ervoor dat u alle aandacht nodig heeft om uw auto in het juiste spoor te houden. U passeert St.Cyprian. De uit de 13e eeuw daterende kapel en het nabijgelegen het dorpje Weisslahnbad, met de vele bronnen, zijn een uitstapje waard. Het dorp Tiers is zowel in de zomer als in de winter (nét als Welschnofen) een geliefd uitgangspunt voor liefhebbers van de meest uiteenlopende bergsporten. Men zoekt Tiers vooral op vanwege de zeer zonnige ligging. Een bezoek aan het Naturparkhaus Sciliar is de moeite waard, al was het maar om met eigen ogen te aanschouwen hoe men 400 jaar geleden al, met gebruikmaking van waterkracht, in staat was om van dik hout planken te zagen. Vergeet in de wintermaanden uw sneeuwkettingen niet, het bovenstaande maakt duidelijk waarom.

 

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Zonvakanties-HOT

Hotel Suisse

Gezellig familiehotel vlakbij de oever van het Gardameer. Een ideale uitvalsbasis voor het ontdekken van de zuidkant van het meer.

v.a. 82.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol