De Dolomieten (Dolomiti)

Swipe

Zuid-Tirol

Het district bevindt zich ten oosten van Bozen en is gekend vanwege de prachtige natuur en de uitstekende wintersportmogelijkheden. Plaatsen als Kastelruth, Seis en Völs vragen om een bezoek, maar het absolute hoogtepunt, zowel letterlijk als figuurlijk, wordt gevormd door de hoogvlakte die bekendstaat als Seiser Alm op een hoogte die varieert tussen de 1820 en 2070 meter. Het is een skigebied dat zijn weerga in Zuid-Tirol nauwelijks kent (tenzij u vooral voor de après-ski gaat), met tal van liften en afdalingen in elke categorie. Behalve dat er skilessen gegeven worden via de bekende skiklassen, zijn er ook cursussen ontwikkeld voor de allerkleinsten. Zo kunt u peuters die nauwelijks kunnen lopen en de luier nog lang niet hebben afgelegd, al toevertrouwen aan de speciaal hiervoor opgeleide instructeurs. De zomer tovert de alpenweiden waarop in de winter zoveel wordt genoten om tot een enorme bloemenzee. Oók genieten, maar op een andere manier.

Helaas werd het gebied overbekend en het komt regelmatig voor dat lange files u de weg erheen wijzen. Aan de infrastructuur valt nog veel te verbeteren, maar of dit de natuur ten goede komt? Er wordt hard gewerkt aan plannen om het verkeer van en naar de Seiser Alm te reguleren door bijvoorbeeld slechts een beperkt aantal voertuigen per uur door te laten. Voorlopig is er te weinig ruimte om de meer dan een miljoen bezoekers per jaar ook werkelijk ten volle te laten genieten. De hoogvlakte is het jaarlijks terugkerend toneel van riddertoernooien, genoemd naar Oswald van Wolkenstein. Het toernooi, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van haflinger paarden, trekt in juni vele duizenden bezoekers naar de Seiser Alm.

De 2504 meter hoge Schlern vormt het middelpunt van het Naturpark Schlern. Het is een prachtig gebied van 64 km². Vanuit Frommer kunt u met de kabelbaan naar de Seiser Alm en vandaar te voet verder. Vanaf het bergstation zijn tal van wandelingen uitgezet. Maar het is ook mogelijk om, eigenlijk vanuit alle richtingen rond de Schlern, het gebied wandelend te bewonderen.

Het dorp Seis am Schlern is in de eerste (en eigenlijk enige) plaats belangrijk als middelpunt van het toeristische gebeuren op en rond de Seiser Alm. De vele hotels en pensions zorgen dan ook voor een bijna mondiale uitstraling. Het is eenvoudig bereikbaar en kan ook goed dienen als uitgangspunt voor tochten in de omgeving. Gedurende de drukke seizoendagen is het beter om er te blijven of het te mijden.

In Völs am Schlern kunt u een bezoek brengen aan de laatgotische parochiekerk met het bijbehorende museum. Ook een kijkje in de uit de 13e eeuw daterende St.Peterkerk in het nabijgelegen Bichl is de moeite waard. Ten zuiden van het dorp, maar ertoe behorend, ligt de buurtschap Prösels. Het gelijknamige kasteel wordt algemeen gezien als een van de best bewaard gebleven kastelen in Zuid-Tirol. In de 14e eeuw werd de eerste versie ervan voltooid, maar in opdracht van keizer Maximiliaan I kreeg het gedurende de 15e en de 16e eeuw zijn huidige gestalte. Het prachtige bouwwerk met de mooie binnenhof is rijkelijk voorzien van fresco’s, de geweldige arcaden en gewelven zijn zeer indrukwekkend.

Vanuit het kleurrijke centrum van Kastelruth met zijn fraaie huizen, kunt u de Seiser Alm eenvoudig bereiken met gebruikmaking van de pendelbus, bekend onder de naam ‘Buxi’. Het koor ‘Kasteruther Spatzen’ geniet grote bekendheid. Jaarlijks treden zij in elk geval op tijdens de oktoberfeesten die bekend staan als ‘Spatzerfest’. Gedurende de maanden juni tot en met oktober wordt op elke vrijdagmorgen op het marktplein een zogenoemde ‘boerenmarkt’ gehouden. U kunt er, behalve de gebruikelijke kitsch, de meest uiteenlopende landbouwproducten uit de streek bemachtigen.

 

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol