De Dolomieten (Dolomiti)

Swipe

Zuid-Tirol

Het noordelijkste dal van Zuid-Tirol, tussen het Pustertal en de Zillertaler Alpen in Oostenrijk, is een ideaal gebied voor de zomer- én wintersporter. U komt er door bij Bruneck via weg 621 naar het noorden te rijden. U rijdt dan door het Tauferer Tal, waarvan het Mühlwalder Tal een zijdal is, tot aan Sand in Taufers. Weg 621 voert u nu in het Ahrntal, gaat u naar rechts dan komt u in het Raintal. Het belangrijkste deel van het Naturpark Rieserferner-Ahm ligt in dit deel van Zuid-Tirol. Vele drieduizenders vormen een uitdaging voor ieder die iets met bergen heeft. Het gebied kent een uitgebreid scala aan mogelijkheden.

Tauferer Tal (Val di Tures)

Vanuit Bruneck rijdt u via weg 621 direct het Tauferer Tal in, algemeen gezien als een van de fraaiste wandelgebieden in dit deel van Zuid-Tirol. In Gais, even ten noorden van Bruneck, bevindt zich Burg Neuhaus, een burcht uit de 12e eeuw.

Het Tauferer Tal eindigt bij Sand in Taufers, luttele kilometers voorbij de afslag naar het Mühlwalder Tal. Het is een gekend toeristenoord, geliefd vanwege de centrale ligging. Het staat ook als kuuroord bekend bij mensen met aandoeningen aan de luchtwegen, de lucht is er bijzonder zuiver. Natuurlijk bezoekt u Burg Taufers een prachtige burcht die in oorsprong uit de 13e eeuw stamt, in zijn huidige vorm herbouwd in de 15e en 16e eeuw. U kunt er onder andere fresco’s bewonderen van Michael Pacher, geschilderd in 1482. De slotkapel is een bekende bedevaartplaats. Er bevindt zich een monument ter nagedachtenis aan de gevallenen in de Tiroolse vrijheidsstrijd van 1809.

Liefhebbers brengen ook een bezoek aan de, op de linkeroever van de Ahrnbach gelegen, parochiekerk uit 1527. Ook het nabijgelegen jachtslot Neumelans uit 1584 is het bekijken waard.

Een boeiende tocht met tal van spectaculaire vergezichten wordt gevormd door een klim naar de Speikboden (Monte Spico). Met de kabelbaan (aan de weg even ten noorden) van Sand in Taufers kunt u tot op 2000 meter komen, daarna wacht u een wandeling van ongeveer 3 uur naar de Speikboden. Niet voor beginners.

Ahrntal (Valle Aurina)

Als u weg 621 blijft volgen komt u in het Ahrntal. U passeert Burg Taufers en de kabelbaan naar de Speikboden. Als u verder het ruim 30 kilometer lange dal inrijdt ziet u aan de linkerkant uitlopers van de Zillertaler Alpen met vele drieduizenders, aan uw rechterkant bevindt zich het Naturpark Rieserferner-Ahm, waarvan u een aantal drieduizenders ziet van de Rieserfernergruppe. Het is een gebied dat zich bij uitstek leent voor rustzoekers, wandelaars en liefhebbers van bossen en bergen. De uitgestrekte wouden vormen de basis voor prachtig houtsnijwerk, vooral maskers, en tal van praktische zaken zoals trommelstokken en kantklossen.

Nadat u Sand in Taufers hebt verlaten passeert u het smalle dal waarin Weissenbach gelegen is. Het vormt een ideaal uitgangspunt voor wandelingen naar hoogten die rond de 2500 meter gelegen zijn. Het bekendst is zonder twijfel de prachtige wandeling naar de Neves Sattel (Passo di Neves) en de ernaast gelegen Neves Stausee.

Mensen die houden van gezelligheid vinden ongetwijfeld hun stek in het bekende vakantieplaatsje Luttach. Het vormt een ideaal uitgangspunt voor bergwandelingen naar hoger gelegen gebieden zoals naar de 3369 meter hoge Schwarzenstein (Sasso Nero) op de grens met Oostenrijk. In de omgeving zijn diverse hutten waar u kunt overnachten, meerdaagse tochten behoren dus tot de mogelijkheden.

Paardentrektocht

Vanuit Luttach kunt u prachtige tochten maken op de rug van een paard. Er wordt gebruikgemaakt van het zeer mensvriendelijke, onverbrekelijk met Zuid-Tirol verbonden, zelfs als cultureel erfgoed aangemerkte paardenras: de haflinger. Het paard is voskleurig en wordt vooral herkend aan zijn lichte manen en staart. Een van de mooiste tochten is die naar de Klaussee, aan de rand van het Naturpark Rieserferner-Ahm. De tocht voert langs eeuwenoude boerderijen, door bossen en langs beken. Een pauze in de Speck- und Snackalm is leuk voor mens en dier. Er worden lokale gerechten geserveerd, maar ook de (vooral in de berghutten in Oostenrijk populaire) Kaiserschmarren is niet te versmaden. Uiteraard was hier vroeger een boerenbedoening, de vele voorwerpen aan de wand maken dat ook nog eens extra duidelijk. Let ook op de grote verzameling klokken. De berghut wordt het Zuid-Tiroolse Bergmuseum genoemd, maar die benaming wekt misschien te hoge verwachtingen. Niettemin: zeer aanbevolen! Als u geluk heeft wordt u onderweg nog getrakteerd op een concert op koebellen, uitgevoerd door de ‘klokkenluider van het Ahrntal’.

In het mineralenmuseum van St.Johann kunt u alles aan de weet komen over de bodemschatten van de Hohe Tauern. Voor de liefhebbers is er nog een ander museum mogelijk interessant. Ter nagedachtenis aan de uit de plaats afkomstige schrijver Josef Georg Oberkofler (1889-1962) is een museum geopend dat geheel gewijd is aan zijn leven en werk. Overigens, op diverse plaatsen in het dal kunt u teruggaan in de geschiedenis van de mijnbouw, soms in combinatie met die over de waterhuishouding.

In de omgeving van Steinhaus zijn vele prachtige wandelingen uitgezet. Het dorp is zelf ook de moeite waard, veel huizen bevinden zich in de oorspronkelijke staat. Vroeger werd er koper gedolven en de geschiedenis ervan wordt uit de doeken gedaan in ‘Kornkasten’ de vroegere opslagplaats van het bergbouwbedrijf.

Vanuit St.Jakob en St.Peter zijn tal van wandelmogelijkheden, zowel geschikt voor kinderen en de minder ervaren bergwandelaars als voor degenen die het zware werk over meerdere dagen niet schuwen.

Bijna aan het einde van het Ahrntal ligt Prettau. Er werd in deze omgeving kopererts gedolven vanaf het midden van de 15e eeuw tot 1971. Het aangelegde leerpad maakt het ook voor kinderen bijzonder interessant. In zowel Steinhaus als in Prettau (maar eigenlijk op nog veel meer plaatsen in het dal) kunt u veel kennis opdoen over de mijnbouw zoals die hier in vroeger dagen werd bedreven. Er zijn nog diverse huizen te bewonderen uit de tijd van de ‘Fugger’ zoals de mijnwerkers werden genoemd. U kunt ook ‘Kornkasten’, bezoeken, vroegere opslagplaatsen ten behoeve van de mijnbouw.

Het einde van het dal bevindt zich tegen de Oostenrijkse grens waar de bergen opgaan in de bekende Hohe Tauern. In Kasern moet u de auto laten staan, een grote parkeerplaats geeft u die mogelijkheid, te voet kunt u het achterland bezoeken, zoals het noordelijkste puntje van Italië.

Mühlwalder Tal (Valle dei Molini)

Als u de drukke wereld achter zich wilt laten dan zou het Mühlwalder Tal een goede keus kunnen zijn. Schitterende natuur, tal van wandel-, fiets- en mountainbikeroutes brengen u op plaatsen waarvan men zou denken dat het niet meer bestond. Het dal is ongeveer 15 kilometer diep en wordt aan alle kanten omgeven door bergen van rond de 2500 meter hoogte. Het belangrijkste dorp, Mühlwald, ligt op 1900 meter hoogte, het hoogste punt van het dal. Ten noorden van het dorp ligt de wondermooie, 2523 meter hoge, Speikboden. Even voordat u in Mühlwald aankomt kunt u er via een voetpad rechts van de weg naartoe wandelen. (U kunt natuurlijk ook gebruikmaken van de kabelbaan vanuit het Ahrntal.) Het dal eindigt bij Lappach, een ideaal uitgangspunt voor korte en lange wandelingen.

Raintal (Valle di Riva)

Bij Sand in Taufers kunt u ook réchts aanhouden, u komt dan in het Raintal, dat zich uitstrekt tot aan Rain in Taufers. Vandaar wordt de weg smaller (en nóg mooier), het dal wordt dan Knuttental genoemd. De dalen doorsnijden als het ware het Naturpark Rieserferner-Ahm over een lengte van ongeveer 15 kilometer. Ga een kijkje nemen bij de Reinbachfälle, watervallen nabij Winkelbad aan het begin van het dal. Drie watervallen banen zich met donderend geweld een weg door nauwe kloven en storten zich daarna in het dal. Door de bewoners worden de watervallen als de belangrijkste van Zuid-Tirol gezien, maar dat verhaal zult u vast meer te horen krijgen. In elk geval is een bezoek aan de watervallen de moeite zeker waard.

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol