De Donau laagvlakte

Swipe

Vidin

De enige plaats in Bulgarije waarvan met zekerheid gezegd kan worden dat deze nog steeds op dezelfde plaats ligt als waar ze ooit gesticht werd is Vidin. Dat niet alleen: de plaats is precies zo oud als onze jaartelling. Vidin werd door de Kelten gesticht als Bononia, het was Romeins en Byzantijns, maar werd uiteindelijk Bulgaars. De plaats heeft een roemrucht verleden en was vanaf 1371 zelfs de hoofdstad van een onafhankelijk rijk. De naam van de koning, Ivan Stratsimir, zult u nog in alle kronieken over de stad tegenkomen. Hoewel een aantal van deze kronieken in gloedvolle bewoordingen de stad roemen als Budin, Budun, Bdin of Vidin, slecht weinig mensen bezoeken de plaats.

Vidin is uitgegroeid tot een moderne stad, van economische betekenis voor vooral het graantransport over de Donau, maar met weinig toeristische attracties. Liefhebbers van geschiedenis moeten echter zeker een bezoek brengen aan het archeologisch museum, waar de geschiedenis van de plaats herleeft vanaf de prehistorie. Het zal u daar ook duidelijk worden dat economie altijd een voorname rol gespeeld heeft. Vormde Vidin tijdens de Romeinen een van de belangrijkste steden voor het transport over de Donau, later groeide het uit als doorvoerhaven voor producten die vanuit Roemenië in zuidelijke richting getransporteerd werden. Ook de Thraciërs wisten de ligging van de plaats al op waarde te schatten. Vidin was voor vele mogendheden een plaats waar ze graag gezag over wilden uitoefenen en als zodanig was het vele malen inzet van bloedige gevechten.

Boottochten over de Donau

Vidin is een prima uitgangspunt voor boottochten over de Donau, voor bezoeken aan Joegoslavië of Roemenië en natuurlijk voor tochten in het schitterende achterland waar bijvoorbeeld Belogradchik uitnodigend wacht op mensen die de voordelen van een grotere plaats willen combineren met de charme van spectaculaire en bergachtige streken.

Baba Vida

In Vidin vindt u de restanten van de oude stad, maar het strategisch liggende fort Baba Vida behoort tot de best bewaarde middeleeuwse bolwerken van Bulgarije. Zelfs de geweldige overstromingen in 1942, waarbij de stad min of meer door de Donau werd verzwolgen, hadden geen invloed op het machtige bouwwerk. Tegenwoordig wordt de stad goed beschermd door dijken, maar door de loop van de eeuwen heeft het heel wat te doorstaan gehad. Ook in 1897 en in 1919 kwam de stad al zeer gehavend uit de strijd met het water.

Archar

Onderweg naar de volgende bestemming kunt u, langs de Donau rijdend, een bezoek brengen aan Archar, een plaatsje van historische betekenis tijdens de Roemeense overheersing en in die tijd bekend als Ratiaria.

Lom

Verder passeert u Lom, de stad van de watermeloenen en de zigeuners. Er vinden nogal eens ongeregeldheden plaats als deze bevolkingsgroep het niet eens is met de gang van zaken. Om die reden heeft Lom een, verhoudingsgewijs, grote politiemacht.

Kozlodoui

De plaats Kozlodoui kreeg bekendheid doordat in 1876 Hristov Botev, in zijn drang om Bulgarije van de Turken te verlossen, er voet op Bulgaarse bodem zette. De stad heeft momenteel een minder prettige reputatie, in de nabijheid bevindt zich een kernenergiecentrale van Russische makelij, waarvan men met gemengde gevoelens de veiligheid bekijkt. Niet alleen de centrale zelf, ook de kennis en kunde van het Bulgaarse personeel die de centrale zonder gespecialiseerde Russische hulp runt, staat ter discussie. Zolang er echter geen alternatief is voor de opwekking van energie zal de installatie, ondanks de protesten uit onder andere de Europese Unie, tot 2020 in gebruik blijven.

10 prachtige bestemmingen in Vidin en Bulgarije