De eilanden bij Napels

Swipe

Ischia

Het grootste eiland in de Golf van Napels is een geliefd verblijfs- en kuuroord met veel natuurschoon, minerale bronnen en stranden. Door zijn weelderige plantengroei wordt het wel ‘het groene eiland’ genoemd. Het afwisselende landschap biedt een kustlijn met pijnbossen, kreken en baaien, waaraan kleurrijke haventjes met witte huizen liggen. Op de glooiende hellingen zijn talrijke wijngaarden. Verbindingen: per motorboot van Napels (Molo Beverello) naar Ischia Porto in 90 min., van Pozzuoli in ca. een uur. De draagvleugelboot (aliscafo) van Napels (Mergellina en Molo Beverello) doet er 40 minuten over.

Het eiland Ischia is van vulkanische oorsprong en is geologisch een voortzetting van de Flegreïsche Velden. Er zijn dan ook tal van fumarolen en minerale bronnen met diverse temperaturen. De kust is grillig, de hoogste berg is de Monte Epomeo (788 m). De bodem is zeer vruchtbaar; de wijnbouw produceert de bekende witte Epomeo-wijn en de Ischia rosso of bianco. De attractie wordt gevormd door het zachte klimaat, het landschap, de minerale bronnen en de stranden. Een panoramisch interessante rondweg omspant het hele eiland.
Ischia werd al bewoond in de prehistorie, het werd door de Grieken in bezit genomen als kolonie van Kyma (Cumae), later van Neapolis. Volgens de Griekse sagen was Ischia de woonplaats van de gigant Typhon, die, getroffen door de bliksem van Zeus, zich wreekte met vulkanische uitbarstingen en aardbevingen. In 326 v.C. kwamen de Romeinen. De Saracenen bezetten en plunderden het eiland herhaaldelijk in de 9e en 10e eeuw; Pisa veroverde het in 1135. Later deelde Ischia de lotgevallen van Napels. In de 18e en 19e eeuw kwamen er veel rijke bezoekers, ook kunstenaars, vooral uit Engeland.

Ischia, de hoofdplaats van het eiland heeft twee kernen. Ischia Porto is een elegante thermale badplaats aan de voet van de Montagnone-heuvel. Ischia Ponte is een schilderachtig vissersdorp bij het eilandje, waarop een Aragonees kasteel staat dat sinds 1438 door een dam met de kust verbonden is. Het Castello beheerst de ronde haven, eigenlijk een dode krater met een gegraven opening naar zee. Binnen de muren van het complex is de ruïne van een kathedraal met in de crypte 14e-eeuwse fresco’s en het 15e-eeuwse zeshoekige kerkje San Pietro a Pantaniello. Bovenaan staat het eigenlijke vierkante Castello.
Lacco Ameno is een elegante thermale badplaats aan de noordkust. Aan het centrale plein staat het Santuario di Santa Restituta, bestaande uit twee kerken. De kleinere is uit de 11e eeuw, maar verbouwd in de 14e en 18e eeuw. Onder het gebouw zijn resten van een basiliek uit de 4e/5e eeuw gevonden, alsmede necropolissen uit de voor- en vroegchristelijke tijd. Er is een museum met prehistorische en Byzantijnse vondsten, ook met keramiek uit de Griekse tijd (6e-2e eeuw v.C.).
In de hoger gelegen Villa Arbusta is een archeologisch museum met vondsten uit de 8e eeuw v.C. t.e.m. de Romeinse tijd.
Forio is een schilderachtig wit dorp op een schiereiland aan de westkust, een kuur- en vakantieoord en centrum van wijnbouw. In het oudste deel staat op de punt van het schiereiland het schilderachtige, panoramisch gelegen witte kerkje Madonna del Soccorso. Een ronde toren uit de 15e eeuw diende als wachtpost tegen piraten. Aan de rand van het mooie strand van Citara zijn warme bronnen, ca. 50 graden, die worden benut voor visserij en voor de Poseidontuinen.
Sant’Angelo is een pittoresk vissersdorp aan de zuidzijde van Ischia op een schiereiland. Het heeft minerale bronnen, is autovrij met trapstraatjes en veelkleurige huizen. Ten oosten ligt een mooi strand, Lido dei Maronti.
In het binnenland bij Fontana, op 450 m de hoogste plaats van het eiland, is een lift naar het hoogste punt op Ischia, de Monte Epomeo, 788 m hoog.

De eilanden bij Napels

10 prachtige bestemmingen in Ischia en Campanië