De eilanden

Swipe

Mafia

Wat met betrekking tot de watersport gezegd werd over Pemba, geldt onverkort voor Mafia (de naam komt van het Arabische ‘mor-fiyeh’ wat ‘groep’ betekent), het belangrijkste van een verzameling eilandjes, ruim 150 kilometer ten zuiden van Zanzibar. De bevolking bestaat in hoofdzaak uit vissers en het is niet zo gemakkelijk te bereiken.

Als gevolg van het vrijwel ontbreken van toeristen, is er ook weinig accommodatie en hetgeen er wél is, is daardoor aan de prijzige kant. Het komt dan ook steeds vaker voor dat particulieren een kamer aan toeristen te huur aanbieden. Als u besluit naar Mafia te gaan bent u een verwoede snorkelaar, (diepzee) duiker of hengelaar. Duikers kunnen hier tot een diepte van ongeveer 200 meter afdalen, de onderwaterwereld behoort tot de mooiste op aarde. Beroemd zijn de afmetingen van gevangen gele tonijn en barracuda.

De Perzen uit Shiraz waren de vroegste bewoners en er vestigden zich door de loop der eeuwen ook zeelieden afkomstig uit Portugal, Duitsland en Groot-Brittannië. De Arabieren deelden echter ook hier de lakens uit en er zijn tekenen die erop wijzen dat het eiland reeds in de 9e eeuw door Arabieren werd aangedaan.

De oudste moskee op het eiland dateert uit de 13e eeuw en bevindt zich nabij Ras Kismani. Op de eilanden zijn diverse belangrijke nederzettingen geweest. Het bekendst is het verhaal van de stad Kua op het eiland Juani. De geschiedenis daarvan gaat terug tot in de 14e eeuw, maar de stad kreeg z’n betekenis pas in de 18e eeuw. Het was een belangrijke aanlegplaats voor allerlei schepen die verder de oceaan opvoeren en in deze haven hun proviand insloegen. In de ruïnes van de stad is een vijftal moskeeën gevonden. De stad werd verwoest door piraten uit Madagaskar in 1802. Het verhaal gaat dat de inwoners die gevangen genomen werden door de piraten, opgegeten zijn.

Tegenwoordig loopt men dat risico minder en als u besluit de eilandengroep te bezoeken dan kan dat via Coastal Travels in Dar es Salaam door de lucht en via Tanzania Coastal Shipping Line en Adecom Marine over water. U vindt deze bedrijven ook in Dar es Salaam. Houd er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voordat zich een gelegenheid voor een overtocht voordoet.

De eilanden

10 prachtige bestemmingen in Mafia en Tanzania