De Falklandeilanden

Swipe

De Falklandeilanden

Ligging en geologie

De Falklandeilanden liggen in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan op ongeveer 680 km ten oosten van Patagonië, Zuid-Amerika, tussen 51°00'Z 57°42'W en 52°54'Z 61°27'W. Dit is ongeveer op dezelfde breedtegraad zuid als Nederland noord ligt. De eilandengroep bestaat uit ruim 740 eilanden, met een totale oppervlakte van meer dan 12.000 km2. West-Falkland en Oost-Falkland zijn de grootste eilanden en beslaan 75% van de totale oppervlakte. Van west naar oost meet de archipel 257 km en van noord naar zuid 136 km. De archipel is daarmee in oppervlakte vergelijkbaar met België.

De Falklandeilanden liggen op het Patagonische continentaal plat. Ze zijn ontstaan door botsingen van de onderliggende aardschollen. West-Falkland met de omringende eilanden en het noordelijke deel van Oost-Falkland bestaat uit kwarts, zandsteen, schaal- en sedimentgesteente daterend uit het Paleozoïcum (250-500 miljoen jaar geleden).

Het zuidelijke deel van Oost-Falkland (Lafonia) met de omringende eilanden bestaat uit zandsteen en keileem dat dateert uit het Mesozoïcum (65-250 miljoen jaar geleden). Er zijn drie heuvelruggen: de Wickham Heights, de Byron Heights en de Hornby Mountains met als hoogste bergen Lisborne (705 m) en Adam (700 m). Alhoewel er geen direct bewijs is, doen meertjes en uitgeslepen doorgangen in de gebieden boven de 600 m toch vermoeden dat de Falklandeilanden ooit door gletsjers en mogelijk door een ijskap bedekt moeten zijn geweest. De steenrivieren die vooral rond Mount Pleasant voorkomen zijn een overblijfsel uit deze koudere periode.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De Falklandeilanden en Antarctica