De Falklandeilanden

Swipe

Jasoneilanden

In het uiterste noordwesten van de Falklandarchipel ligt nog een groep eilanden. Afgeleid uit het feit dat op oude Nederlandse kaarten de naam Sebaldeilanden voorkomt voor deze eilanden, gaat men ervan uit dat de Nederlander Sebald de Weert in 1600 de eilanden heeft ontdekt.

In 1766 hernoemde de Britse kapitein John MacBride aan boord van de HMS Jason de eilanden. Een van die eilanden heet nu Steeple Jason. Op dit eiland bevindt zich de grootste wenkbrauwalbatrossenkolonie ter wereld met niet minder dan 150.000 broedparen. Tussen de albatrossen broeden ook nog eens 85.000 paar zuidelijke rotsspringers.

Ook in het verleden was het eiland rijk aan vogels. In de 18e en 19e eeuw zijn hier duizenden pinguïns geslacht en uitgekookt voor traan. Op diverse plaatsen staan nog traankookpotten en liggen botten en schedels van pinguïns.

In 1872 werd een kudde van 800 schapen op het eiland uitgezet. Tegen 1970 bracht de wol nog maar zo weinig op dat de schapen geslacht werden. Daarna werden Steeple Jason en het naburige Grand Jason beschermde natuurgebieden. Het boendergras kwam weer terug op de meeste plaatsen, evenals vele andere planten. Zelfs het venusschoentje staat hier ieder voorjaar weer in bloei.

Op het eiland broeden tevens de Falkland-aalscholver, de subantarctische grote jager, de kuif- en Falklandcaracara, de ezelspinguïn en de zuidelijke reuzenstormvogel.

10 prachtige bestemmingen in Jasoneilanden en Antarctica