De Golanhoogvlakte

Swipe

Katzrin

De nederzetting Katzrin is het economische, culturele en administratieve centrum van de Golanhoogvlakte. De 2500 inwoners in het moderne stadje werken bij het leger, bottelen water in de mineraalwaterfabriek Eden Water, melken het vee, verbouwen druiven of verdienen hun brood in de bekende wijnfabriek Golan Heights Winery (Golan Hights Winery). U kunt de wijnfabriek bezoeken en alle kwalitatief goede wijnsoorten (Yarden, Gamla en Golan) proeven. De modelnederzetting Katzrin beschikt over een groot winkelcentrum die de gehele hoogvlakte van produkten voorziet.

Rondom de nederzetting liggen verschillende natuurgebieden, zoals Nahal Zavitan, Yehudiyyeh en Meshushim. Zeventien km ten zuidoosten van Katzrin liggen de overblijfselen van de oude joodse stad Gamla. Hier kunt u tevens een aantal hunebedden (met één deksteen) bezichtigen. In deze streek broeden gieren en komen veel roofvogels voor.

De oude stad Katzrin

De bekendste bezienswaardigheid van Katzrin ligt echter vlak bij de nederzetting. Hier kunt u de resten vinden van de oude stad Katzrin. Het vroegere joodse stadje floreerde tussen de 4e en de 8e eeuw n. Chr. en was in die tijd vooral bekend om de goede kwaliteit olijfolie die men hier maakte. In 1976 ontdekte de archeoloog S. Gutman een oude synagoge. Deze synagoge was een centrum van joods leven, zowel op godsdienstig en sociaal als op onderwijskundig en juridisch gebied. Een aardbeving in 746 n. Chr. verwoestte het stadje. Ten tijde van de mammelukken (13e en 14e eeuw) bouwde men een moskee op de fundamenten van de synagoge. Later zetten bedoeïenen op deze plek een aantal gebouwen neer; twee van deze gebouwen kunt u nog in het Ancient Quasrin Park bezichtigen (geopend: zondag t/m donderdag van 8.00 tot 16.00 uur, vrijdag van 8.00 tot 13.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur). In het park staan verder de eerdergenoemde synagoge, verschillende gereconstrueerde woonhuizen met keukens, woonkamers en opslagruimten. De bron die hier ontspringt heeft de bewoners door de jaren heen van water voorzien.

In Katzrin staat sinds 1981 het Golan Archeological Museum (zelfde openingstijden als het Ancient Quasrin Park). In het zeer bezienswaardige museum worden bodemvondsten tentoongesteld uit de Golanhoogvlakte, inclusief Gamla en Quasrin.

10 prachtige bestemmingen in Katzrin en Israël