De Gouden Ring

Swipe

Kostroma

Kostroma is ontstaan rond een versterking op de samenvloeiing van de rivieren Kostroma en Volga die rond 1150 door Joeri Doljoroeki is gesticht. Het fort diende als verdediging voor Moskou en later als toevluchtsoord als Moskou werd aangevallen. Vanwege de goede bereikbaarheid over water maakte het in de 16e eeuw een bloeitijd door als handelsstad. Kostroma heeft een heel ander uiterlijk dan de andere steden van de Gouden Ring. In plaats van kerken met beschilderde koepels en houten huisjes staan er strakke gebouwen in classicistische stijl. De oorzaak van dit 18e-eeuwse uiterlijk is een stadsbrand in 1773 die de hele houten stad in de as legde. Op aanwijzing van Jekaterina de Grote, die volgens de verhalen haar waaier als voorbeeld op de grond liet vallen, hebben de stadsplanners een nieuwe stad ontworpen. Het centrale plein Soesaninskaja Plosjtsjad heeft dan ook de vorm van een halve cirkel.

Ipatjevski Monastyr

Kostroma kreeg die tsaristische aandacht omdat het voor de Romanovs veel betekenis had. De voorvader, de bojaar Fjodor Romanov, werd met zijn familie in 1600 door tsaar Boris Godoenov naar het Ipatjevski Monastyr even buiten de stad verbannen. In dit klooster dat door de familie Godoenov was gesticht aan de samenvloeiing van de rivieren Kostroma en Volga werd Fjodors zoon Michaïl in 1613 tot nieuwe tsaar gekozen. Daarom kwamen alle nieuw tot het ambt geroepen tsaren hier op bezoek. De Troitski sobor in het klooster die in 1590 op last van Boris Godoenov is gebouwd, bevat fresco’s van iconenschilders uit Kostroma. Die speciale stijl is te herkennen aan de kobaltblauwe achtergrond van vele fresco’s. Op gezette tijden is er een uitvoering van een mannenkoor van het klooster. Het houten woonhuis van Michaïl bevindt zich ook binnen de kloostermuren.

Het mooiste uitzicht op het complex is vanaf de brug uit de stad over de rivier Kostroma. Achter het klooster is een openluchtmuseum met houten huizen en kerken. Ook de buurt rondom het klooster heeft een dergelijke pittoreske uitstraling.

Het centrum

Rond het centrale Soesaninskaja Plosjtsjad van Kostroma staan een brandweertoren en enkele overheidsgebouwen, alle in dezelfde tijd gebouwd, waardoor het geheel een homogene uitstraling heeft. Aan de basis van de halve cirkel zijn druk bezochte winkelarcades. In de straten eromheen staan nog veel huizen van rijke kooplui. In het wandelpark achter de winkels staat nog een standbeeld van Lenin over de Volga te staren.

10 prachtige bestemmingen in Kostroma en Rusland