De Gouden Ring

Swipe

Moerom

Twee uur rijden ten zuidoosten van Vladimir ligt het stadje Moerom aan de rivier Oka. Het is een stadje waarin de sfeer van het oude Rusland nog heel voelbaar is. Omdat het niet in de gebruikelijke route van de Gouden Ring is opgenomen is er sinds de 19e eeuw weinig veranderd. Het lijkt wel alsof het communisme hier niet aanwezig is geweest. Moerom wordt al genoemd in kronieken sinds 862 en hoort daarmee bij de oudste steden van Rusland. In de strijd met de Tataarse Gouden Horde speelde de lokale held Ilja Moeromets een rol die vereeuwigd is in volksverhalen. Een standbeeld van hem staat dan ook op het centrale plein.

Kloosters

Het Spasski Monastyr, Verlossersklooster, werd in 1096 al belegerd waarbij een zoon van Vladimir Monomach werd gedood. Zijn graf is in de kathedraal die in 1552 tijdens Ivan IV is gebouwd. In die zelfde periode werd ook het Blagovesjtsjenski Monastyr gesticht, dat de relieken van lokale vorsten herbergt. In het Troitski Monastyr zijn nog enkele kerken uit de 17e eeuw te vinden, waaronder de majestueuze Troitski sobor.

De tserkov Kosmy i Damiana met zijn typische geribbelde tentdak is in 1565 aan de oever van de Oka gebouwd ter herinnering aan de verovering van Kazan. Zeker de helft van de huizen in het centrum is nog van hout. Het is dan ook prettig wandelen in de straten rond deze kloosters en de oever van de Oka.

10 prachtige bestemmingen in Moerom en Rusland