De Gouden Ring

Swipe

Oeglitsj

De plaats aan een scherpe bocht in de Volga wordt voor het eerst genoemd in 1148, maar is waarschijnlijk twee eeuwen ouder. De geschiedenis van Oeglitsj is nauw verbonden met Ivan IV Grozny. Het was zijn favoriete verblijfplaats tot aan de dood van zijn geliefde vrouw Anastasia. Na zijn dood in 1584 werd zijn laatste vrouw Maria Nagaja en zijn jongste zoon Dimitri verbannen naar het Kremlin van Oeglitsj. Enkele jaren later werd tsarevitsj Dimitri Ivanovitsj daar in de tuin gevonden met doorgesneden keel, waarschijnlijk in opdracht van regent Boris Godoenov. Op deze plek werd in 1692 ter nagedachtenis de tserkov Dmitri-na-Krovi, Dmitri-Bloedkerk gebouwd. De rode bakstenen kerk met lichtblauwe uien staat pittoresk aan de oever van de Volga. Vele Russen geloofden overigens niet in die dood en er doken in de daaropvolgende woelige tijden nog twee ‘valse’ Dmitri’s op.

Kloosters

Naast deze kerk en het kremlin bevinden zich nog twee interessante kloosters in het stadje. In het Aleksejevski Monastyr staat de Oespjenski sober met drie opvallende tentspitsen. Meer naar de Volga toe staat het Vozkresenski Monastyr, met binnen de muren achter elkaar de 17e-eeuwse imposante kathedraal, de refter en de klokkentoren. Tegenover het klooster staat de sierlijke tserkov Rozjdenstwa Joanna Predtetsji, de geboorte van Johannes de Doper-kerk in rode baksteen met hoge klokkentoren. Hij is gebouwd door een plaatselijke koopman in 1690 op de plek waar zijn zoon verdronk.

Cruiseboten

De idyllisch gelegen plaats wordt in de laatste jaren veel bezocht omdat het een aanlegplaats is voor de vele riviercruises van Moskou naar Sint-Petersburg of omgekeerd. De stad ligt anderhalf uur rijden ten westen van Jaroslavl en daarmee enigszins buiten de reguliere route van de Gouden Ring.

10 prachtige bestemmingen in Oeglitsj en Rusland