De grand cañons van Argentinië

Swipe

De grand cañons van Argentinië

Een bezoek aan de nationale parken Talampaya, Ischigualasto en Sierra de las Quijadas. Maar ook aan de steden La Rioja, San Juan en San Luis.

Dit is voor de buitenlandse toerist het minst bekende deel. Bij de Argentijnen worden deze gebieden steeds populairder en daarom wil ik je kennis laten maken met drie fantastische 'prehistorische' landschappen. 

Want dat zijn ze, Talampaya in de provincie La Rioja, daaronder Ischigualasto (el Valle de la Luna) in de provincie San Juan en als laatste Sierra de las Quijadas in de provincie San Luis. Dit zijn nationale parken waar je miljoenen jaren terug in de tijd gaat. Want zo’n 100 miljoen jaar geleden in het Krijt zijn deze parken langzaam maar zeker ontstaan en kregen in de laatste 20 miljoen jaar tijdens het Tertiair hun definitieve vormen, die we nu kunnen bewonderen. 

Ik heb ze alledrie bezocht. Nog steeds is het moeilijk welke van deze drie op mij de meeste indruk heeft achtergelaten. Ik denk Talampaya. Maar die spectaculaire wandeling door de vallei van Sierra de las Quijadas, waar het gebergte honderden meters hoog is heeft ook veel indruk achtergelaten. 

Maar als ik al die vreemde, bizarre vormen van gesteentes in Valle de la Luna voor me zie ga ik weer twijfelen. Daarom wil ik je meenemen in dit hoofdstuk naar die drie nationale parken. Heb je tijd, bezoek ze dan allemaal. Anders ga naar Valle de la Luna en Talampaya. Zij liggen niet ver van elkaar en dat is te doen. 

Je kunt dan kennismaken met de stad La Rioja of San Juan. Allebei vriendelijke steden met een mediterrane uitstraling. Het is er ‘s zomers heel warm, daarom is het voorjaar of najaar de beste tijd voor een bezoek niet alleen aan deze steden maar ook aan deze parken. 

San Juan is na Mendoza de belangrijkste wijnproducent, dus een bezoek met een glas heerlijke frisse witte wijn aan een bodega zal altijd welkom zijn! Vlak bij San Juan is het beroemde bedevaartsoord van Difunta Correa. Het graf is van een jonge vrouw die daar gestorven is en de beschermvrouwe van vrachtwagenchauffeurs en reizigers is. Honderdduizenden mensen komen hier jaarlijks langs om haar steun en bescherming te vragen, getuige de duizenden persoonlijke eigendommen die hier worden achtergelaten. Een groot openluchtmuseum!

10 prachtige bestemmingen in De grand cañons van Argentinië en Argentinië