De grand cañons van Argentinië

Swipe

Nationaal Park La Sierra de las Quijadas

Een archeologisch museum 

Aan de RN 147 van San Luis naar San Juan, 120  km ten noorden van de stad, ligt het nationale park La Sierra de las Quijadas, met een oppervlakte van 1500 km2

Het is een enorm cañongebied dat droog, winderig en zeer warm is. De rotsformaties zijn meer dan honderd miljoen jaren oud en ondanks de droogte zijn er in de valleien lagunes. Je kunt alleen dit nationale park bereiken met een (huur)auto, of met een excursie vanuit San Luis. Dat laatste raad ik je aan, want dan ga je werkelijk het park in. Want zonder gids is het verboden om daar te wandelen. 

De ingang van het park is bij het gehuchtje Hualtarán aan de RN 147. Als je deze weg volgt kom je bij Potrero de la Aguada alwaar je een schitterend uitzicht hebt over een groot deel van het gebied. Je ziet grote rotsformaties uit allerlei vormen rondom een enorme vallei, waar eens een rivier heeft gestroomd. Alles is bordeauxrood afgewisseld met groene struiken. Las Quijadas wordt ook wel een ‘archeologisch museum’ genoemd, waar je indrukwekkende natuurlijke rotsformaties ziet, die meer dan 100 miljoen jaar geleden gevormd zijn. Letterlijk ga je terug naar die tijd! 

Want er zijn ook waardevolle fossielen gevonden waarvan de Pterosaurios de belangrijkste was. Het was een vliegend reptiel (Pterodaustro guiñazui) die zo’n 100 miljoen jaar in dit gebied leefde. 

Je kunt onder begeleiding naar de Loma del Pterodaustro wandelen (zo’n 30 minuten), een gebied waar nog fossielen te zien zijn van deze en andere reptielen. 

Ook raad ik je aan de wandeltocht naar de voetstappen van dinosaurussen te maken (Huellas de los Dinosaurios), want tijdens deze 2,5 uur durende wandeltocht ga je langs enorme hoge en imponerende cañons. Je kunt ook naar de Mirador Elda vlak bij de hoofdingang waar je al meteen een goede impressie krijgt van dit geweldige park. De spannendste en meest spectaculaire tocht is wel Circuito de los Farallones. Het is een 5 uur durende wandeling naar beneden bij de Potrero de la Aguada. Deze enorme cañon is 8  km lang, 6  km breed en 300 m diep, grotendeels gevormd door zandsteen met dieprode kleuren. Door eeuwenlange erosie zijn er de prachtigste vormen ontstaan. 

Ga als je door dit park wilt wandelen vroeg in de ochtend of laat in de middag vanwege de zon en de hitte. Want dan kun je ook de mooiste foto’s maken. Neem vooral bij warm weer drank en goede wandelschoenen mee. 

Met dit gebied begint een enorme bergrug, die honderden kilometers naar het noorden doorloopt, waar alleen maar droogte en erosie heersen. Waar de natuur al vele miljoenen jaren ongerept is gebleven. Nooit zijn hier grote klimatologische veranderingen geweest, zodat je perfect terug kunt blikken in de tijd. Daarom wordt dit nationale park, met Ischigualasto en Talampaya ook wel de dinosaurusroute genoemd. 

Er is een wandeltraject naar de Miradores (uitkijkpost) van ongeveer een uur. De wandeling naar de voetstappen van de dinosaurussen duurt 2,5 uur.

10 prachtige bestemmingen in Nationaal Park La Sierra de las Quijadas en Argentinië