De grand cañons van Argentinië

Swipe

Rondom la Rioja

Chilecito 

Dit is de tweede stad van de provincie met ruim 30.000 inwoners en ligt 192  km ten noordwesten van La Rioja aan de RN 40. In het begin van de vorige eeuw werd dit stadje belangrijk vanwege de zilver- en kopermijnen in de omtrek. De stad heette eigenlijk Santa Rita en was al in 1715 gesticht, maar doordat er voornamelijk Chilenen in de mijnen werkten, werd het begin vorige eeuw omgedoopt in Chilecito (Klein-Chili). 

De Argentijnse schrijver A. Ortiz Sosa zei over deze stad: ‘Chilecito is een immense parel tussen twee kleurrijke bergen, El Famatina en El Velasco, die door middel van een keten van heuveltjes en verrassende landschappen met elkaar is verbonden.’ Doordat het in een dal ligt heeft Chilecito het gehele jaar prettige temperaturen. De belangrijkste trekpleister is de Cablecarril la Mejicana, een 34  km lange kabelbaan gebouwd in het begin van de vorige eeuw voor de ontginning van de mijn op 4300 m hoogte. 

Maar Chilecito is ook bekend om zijn heerlijke wijnen, olijven en walnoten. Het centrum is geconcentreerd rondom Plaza de los Caudillos waar grote platanen en palmbomen staan. ‘s Avonds is het er gezellig druk op de terrasjes en door de vele mensen die er flaneren. Met in het midden een replica van de piramide van Plaza de Mayo in Buenos Aires. 

De langste kabelbaan ter wereld: La Mejicana

De belangrijkste trekpleister in Chilecito is de Cablecarril la Mejicana, een 34 km lange kabelbaan met karretjes, die van de mijnen (op een hoogte van 4300 m) naar de stad loopt, om het goud, koper en zilver te vervoeren. Er was in 1899 een treinbaan aangelegd tussen Córdoba en Chilecito. Daardoor werd de stad steeds belangrijker. De toenmalige gouverneur J. González wilde daarom een snelle manier om de mijnen in de bergen te ontginnen. Het werd een gedurfde constructie van Duitse ingenieurs uit 1903! en een van de langste kabelbanen ter wereld. Er werden 262 kabeltorens gebouwd waaraan 650 karretjes hingen. Er kwamen 9 stations en een tunnel van 160 m lengte. Dit hele complex werd gefinancierd door de Engelsen en functioneerde tussen 1904 en 1929. Want eind 1920 tijdens de economische crisis trokken de Engelsen zich terug en werd ook de mijn gesloten. 

Het eerste station waar de karretjes staan, daar is ook een (klein) museum. Je vindt het in Av. Presidente J. Perón aan de rand van het stadje. Elke dag open voor een bezoek. 

Samay Husai

Zo’n 4  km ten oosten van Chilecito bij het gehuchtje San Miguel, bij de RN 12, ligt Finca Samay Huasi. Het is een sfeervolle estancia met verschillende gebouwen, waar begin 20ste eeuw de belangrijkste persoon van de provincie La Rioja heeft gewoond, Joaquín V. Gonzaléz. Hij was advocaat, schrijver en gouverneur van deze provincie. Maar hij werd vooral bekend omdat hij de oprichter was van de universiteit van La Plata in de provincie Buenos Aires. 

Dit mooie complex aan huizen en tuinen moest (en is nog steeds) een rustplaats zijn voor artiesten en schrijvers. Een gedeelte ervan is museum, waar je kunt zien hoe deze persoon heeft geleefd, maar ook zijn er exposities van artiesten die hier kwamen.

Wil je ook tot rust komen, dat kan (03825-422-629). Museum elke dag open van 9-19.00 uur. Van 13.00-14.00 gesloten.

Cuesta de Miranda (een spectaculaire bergpas) naar Villa Union 

Als je de Ruta 40 vanuit Chilecito naar Villa Union neemt, krijg je na ongeveer 50  km de meest spectaculaire bergpas van de provincie: Cuesta de Miranda. Vanaf de Rio Miranda die in een gleuf stroomt met prachtige gekleurde gesteentes, die door wind, erosie en water allerlei mooie vormen hebben gekregen, begint de rit pas goed. Hou er rekening mee dat deze pas zo’n 300 bochten telt en je klimt tot een hoogte van 2020 m waar Mirador Bordo Atravesado’ (het scheelkijkende bord!) is. Van hieruit heb je een riant uitzicht over het kleurrijke gebied. Want onderweg reed je langs indrukwekkende ravijnen en diepe dalen en zag je de dieprode kleuren van de cañons. Maar hier boven kun je pas het grote contrast zien met de vele warme groene kleuren. Het wegdek van de Ruta 40 is grotendeels gravel en vrij smal. De weg eindigt bij het dorpje Villa Union en kan bij veel regenval slecht berijdbaar zijn. 

10 prachtige bestemmingen in Rondom la Rioja en Argentinië